Siblingmisbruik; een relationeel trauma

Deze week verscheen het artikel ‘Een relationeel trauma. Behandeling van het hele systeem na seksueel misbruik door een broer’, in ‘Kind en Adolscent Praktijk’ een vakblad voor psychologen, orthopedagogen, psychiaters en andere professionals die werken met kinderen en jongeren. In dit artikel schrijven Jose van den Heuvel en Ellen Ferwerda (beiden contextueel- en systeemtherapeut bij De Rading) samen met Frits Boer (emeritus hoogleraar kinder- en jeugdpsychiatrie) over de behandeling van gezinnen waar seksueel misbruik heeft plaatsgevonden, en dan specifiek gericht op seksueel misbruik tussen broer en zus, oftewel siblings.

Seksueel misbruik tussen sibilings is een weinig onderzocht, besproken én behandeld thema. En dat terwijl er bij De Rading de laatste jaren regelmatig gezinnen zijn geweest waarbij deze vorm van misbruik heeft plaatsgevonden. Hen wordt CLAS behandeling aangeboden. In het artikel in ‘Kind en Adolescent Praktijk’ worden de effecten beschreven van CLAS: een integraal programma van gezinstherapie en effectieve traumabehandeling (Write junior, EMDR, Horizon methode).

CLAS gaat ervan uit dat seksueel misbruik binnen een gezin gevolgen heeft voor alle gezinsleden. Uitsluitend een individu behandelen na seksueel misbruik schiet in onze ogen tekort. Voor preventie en veiligheid is het belangrijk dat het hele gezin behandeling krijgt. De Rading heeft de afgelopen jaren veel kennis opgedaan in de behandeling van gezinnen waar 'sibling misbruik' heeft plaatsgevonden. In het artikel bespreken we onder meer het onderzoek dat onlangs naar deze vorm van seksueel misbruik gedaan is. Vervolgens beschrijven we de vier behandelfasen van CLAS en we sluiten af met de ervaringen van een aantal gezinnen.

Benieuwd naar het artikel? U leest een pdf versie van het artikel hier.