Positief Opvoeden: Vakantietip

De vakantie is een periode om te ontspannen en leuke dingen te doen met de kinderen. Hoe ga je het ‘ik-verveel-mij’-syndroom tegen?

Plan vooruit: ga samen met je (pleeg)kinderen aan de tafel zitten en maak een lijst met activiteiten in drie kolommen: activiteiten om thuis te doen, gratis activiteiten en activiteiten die geld kosten. Informeer je tijdig over de activiteiten in jouw buurt. Als de verveling toeslaat, dan raadpleeg je samen met je kind(eren) de lijst. Vermijd een fulltime entertainer te zijn: kinderen moeten leren alleen te spelen en leuke en boeiende dingen te doen. Misschien moet je je (pleeg)kind wel even op gang helpen met een activiteit, maar neem het niet over.

Vergeet niet je (pleeg)kind aandacht te geven als het goed bezig is, om zo het spel aan de gang te houden. Wacht dus niet tot je (pleeg)kind zich verveelt en je aandacht komt zoeken.
Stel regels op over het tv- en computergebruik. Natuurlijk mogen kinderen wat meer tijd besteden aan tv en computer in de vakantie, maar zorg voor een balans tussen binnen- en buitenactiviteiten. Zorg voor voldoende tijd voor jezelf, zodat je rustig, geduldig en consequent met je (pleeg)kind kunt omgaan.