NIKA Diagnostiek en behandeling

NIKA Diagnostiek en behandeling

NIKA: Interventie voor hechtingsproblemen

Voor (pleeg)ouders van 0 tot 15 jarigen

Wanneer kinderen uit huis worden geplaatst, is een verstoorde gehechtheid veelal een aandachtspunt. Door zorgelijk opvoedgedrag of psychische problemen van ouders kunnen kinderen gedrag vertonen dat doet denken aan hechtingsproblemen. NIKA – Nederlandse Interventie Kortdurend op Atypisch opvoedgedrag – zorgt dat schadelijk opvoedgedrag afneemt. Het bevordert sensitieve, voorspelbare interacties die de hechtingsrelatie verbeteren en herstellen.

NIKA voorkomt zogezegd dat de nadelige gevolgen van een niet goed verlopen hechting langdurig effect hebben op: de ontwikkeling van kinderen, hoe zij in het leven staan, relaties aangaan en naar zichzelf kijken.

Voor welke vragen/klachten?

NIKA Diagnostiek en behandeling helpt bij:

  • Zorgen over goed vormgeven van (pleeg)ouder-kind-contact
  • Vragen over mogelijke terugplaatsing
  • Vragen over opvoedmogelijkheden van (pleeg)ouders
  • Klachtgedrag van kinderen (zoals sterk bepalend, veel stress, angstig of teruggetrokken gedrag)

Hoe wordt behandeld?

De interventie start met de aanmelding van een hulpverlener en het bespreken van zijn zorgen over een (pleeg)ouder-kind-relatie. Daarna volgt een intake met de (pleeg)ouder(s) gevolgd door de diagnostiekfase. Die bestaat uit een interview, een video-opname van het (pleeg)ouder-kind-contact en een vragenlijst. Vervolgens vindt met de desbetreffende (pleeg)ouder een feedbackgesprek plaats, met aandacht voor de verbeterpunten en doelen van de behandeling.

De behandelfase bestaat uit één tot vier sessies. Daarvoor spreken de therapeut en de (pleeg)ouder concrete doelen af ter verbetering van de (pleeg)ouder-kind-relatie. (Pleeg)ouder en kind worden samen gefilmd, waarna de hulpverlener de opnames met de (pleeg)ouder bespreekt. Ook houdt hij/zij de verbeteringen nauwkeurig bij.

NIKA wordt afgesloten met een eindgesprek waarin aandacht is voor de geboekte vooruitgang, de overgebleven aandachtspunten én adviezen voor hoe daarna verder te gaan.

De interventie is door het NJI erkend als goed onderbouwd.

Meer weten over NIKA Diagnostiek en behandeling?

Bel het Frontoffice op 088 – 505 84 00 of vul onderstaand contactverzoek in.

Neem contact met mij op over hechtingsinterventies

  • * Verplichte velden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Noot

NIKA Diagnostiek en behandeling is tevens online mogelijk zodat cliënten ook nu, ondanks corona, gewoon geholpen worden!

 

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email


Vragen over onze organisatie, vormen van jeugdhulp, expertises?