27 mei PIPA Methodiek
PIPA: Interventie voor startende pleegzorgplaatsingen
Voor pleegouders van 0 tot 4 jarigen
Pleegkinderen hebben over de beschikbaarheid van pleegouders verwachtingen die ze baseren op eerdere ervaringen met (verbroken) relaties. Hun gedrag weerspiegelt wat zij van volwassenen verwachten. Of geleerd hebben te verwachten. PIPA – Preventieve Interventie Pleeg- en Adoptieouders (voorheen PPI) – ondersteunt pleegouders bij het opbouwen van de nieuwe relatie met hun pleegkind. Het is een effectief bewezen methode die tevens helpt om breakdown te voorkomen.
De interventie kan het best zo snel mogelijk na een plaatsing worden ingezet. Op die manier worden eventuele patronen tussen pleegouders en pleegkind eerder zichtbaar en wordt duidelijk welke relatie er is. Ook maakt PIPA de emotieregulatie van het pleegkind zichtbaar.
Voor welke vragen/klachten?
PIPA helpt pleegouders:
- Stresspatronen bij hun pleegkind te herkennen
- Hun pleegkind beter te begrijpen
- Hun sensitiviteit te vergroten
Hoe wordt behandeld?
PIPA bestaat uit zeven keer een tweewekelijks bezoek, twee video-opnames, het boek ‘Er zijn voor je kind’ en een werkboek waarmee pleegouders vaardigheden oefenen. De interventie start met een kennismakingsgesprek gevolgd door een eerste video-opname. Bij elke sessie vindt psycho-educatie plaats en worden video-opnames bekeken. Bedoeld om stress en patronen bij het pleegkind te herkennen. Daarnaast zijn de ‘Window of tolerance’ en ‘De cirkels van veiligheid en vertrouwen’ onderdeel van de behandeling.
Meer weten over PIPA?
Bel het Frontoffice op 088 – 505 84 00 of vul onderstaand contactverzoek in.
Folder
PIPA (voorheen PPI) – folder voor startende pleegouders (van 0-4 jarigen)
Noot
Een PIPA-behandeling is tevens online mogelijk zodat cliënten ook nu, ondanks corona, gewoon geholpen worden!