WRITEjunior Schrijftherapie

WRITEjunior Schrijftherapie

WRITEjunior Schrijftherapie: Behandeling van trauma en PTSS

Voor kinderen van 4 tot 18 jaar

Na een ingrijpende, nare gebeurtenis kunnen kinderen en jongeren traumagerelateerde klachten ontwikkelen en/of PTSS. Bijvoorbeeld op cognitief, sociaal en emotioneel gebied. WRITEjunior Schrijftherapie voorkomt dat bij hen die klachten op termijn tot langdurige en ernstige verstoring van de ontwikkeling leiden.

Door een traumatische ervaring kan een kind bovendien andere, vaak negatieve, gedachten over zichzelf krijgen. Of over andere mensen en de wereld. Onderdeel van WRITEjunior is ook om die gedachten samen met het kind te onderzoeken én veranderen (cognitief herstructureren). Dit zorgt ervoor dat het kind voelt weer controle over zijn leven te krijgen.

Voorwaarde voor een geslaagd verloop van WRITEjunior is dat vóór aanvang ervan de traumatische ervaring gestopt is. Plús dat eerst een intakegesprek plaatsvindt met de (pleeg)ouders en het kind.

Voor welke vragen/klachten?

WRITEjunior Schrijftherapie is effectief bij:

  • Concentratieproblemen, herbelevingen, nachtmerries, negatieve gedachten en gevoelens (schuld en schaamte)
  • Geheimen onthullen
  • Preverbaal trauma (nare gebeurtenissen die plaatsvonden voordat een kind kon praten)
  • Psychiatrische problematiek van ouders en/of andere gezinsleden

Hoe wordt behandeld?

Tijdens individuele sessies beschrijft en reconstrueert de cliënt samen met de therapeut op een laptop het traumatische verhaal. Oudere kinderen typen hun verhaal zelf. Bij jonge kinderen ligt de nadruk meer op het tekenen van de ingrijpende gebeurtenis. Uiteindelijk wordt het verhaal een boek.

Een belangrijk therapieonderdeel is dat dit boek vervolgens gelezen wordt door andere voor het kind belangrijke mensen. Door de positieve reacties die daarop volgen, voelt het zich extra gesteund en gehoord.

Bij de behandeling worden de (pleeg)ouders nauw betrokken door bij de therapieafspraken aanwezig te zijn of via aparte oudergesprekken.

Zie ook dit praktijkverhaal van Samira (5 jaar) die haar trauma verwerkte met WRITEjunior.

Meer weten over WRITEjunior?

De medewerkers van het Frontoffice staan u graag te woord! U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email