Die ene jongere | Ik hoor bij jou en jij hoort bij mij

Die ene jongere

Marieke Spijker – voorheen jeugdwerker meidenhulp – vertelt over Leyla die ze twee jaar bij De Rading begeleidde

“Ik wist dat tijdens mijn zomervakantie een nieuw meisje op de groep zou komen dat mij als mentor zou krijgen. Bij binnenkomst start je dan eerst met een kennismaking, maar in een vakantieperiode kan dat niet altijd. Toen ik na mijn vakantie voor mijn eerste dienst bij naar binnen liep, zat Leyla daar al aan de keukentafel. Ze keek mij aan en zei ‘jij bent mijn mentor!’

Ik hoor bij jou en jij hoort bij mij

De manier waarop die eerste ontmoeting verliep was echt bijzonder. Leyla had op voorhand besloten dat wij een exclusieve mentor-pupil-relatie hadden. ‘Ik hoor bij jou en jij hoort bij mij’.

Leyla was in die tijd 14 jaar en had al het nodige op haar kerfstok. Als het haar niet aanstond, liep ze weg. Voor meidenhuis-begrippen was ze nog erg jong. De meeste meiden die er wonen zijn rond de 16, 17 jaar. Door haar leeftijd woonde Leyla er niet één maar twee jaar. Normaal gesproken duurt de methodische behandeling 12 maanden. Bij Leyla duurde het alleen al een jaar voordat ze überhaupt gestabiliseerd was én voordat wij zagen dat haar gedrag voortkwam uit een onderliggend trauma. Haar symptomen bleken veel meer verdekt te zijn. Zo had ze concentratieproblemen, moeite met plannen en sliep ze ongelooflijk veel.

Na een EMDR-behandeling ging Leyla met sprongen vooruit. Ze had overzicht, kreeg een baantje en het ging weer goed op school. Vanaf dat moment ontstond er ruimte om haar volgens de vaste meidenhulpstappen te gaan behandelen. Ik merkte alleen aan Leyla dat het voor haar beter was om voor een vloeiender aanpak te gaan. Doordat ze een stuk jonger was had ze bijvoorbeeld ook nog verzorging nodig. Uiteindelijk doorliep Leyla in haar eigen tempo succesvol de volledige behandeling!

Daarom klikte het zo goed

Ik ben heel voorspelbaar, nuchter en schiet niet zo snel in de stress. Leyla was oprecht verbaasd als ik niet tegen haar schreeuwde als ze iets verkeerds deed. En omdat ze voor mij openstond, wilde ze echt haar best doen. Ze werd zelfs boos als andere meiden de boel op stelten zetten of zich onbeschoft naar mij gedroegen. Dat werd haar dan natuurlijk niet in dank afgenomen, ha ha ha.

De stabiele factor

Door onze goede relatie ontstond een ander probleem. Leyla’s moeder zag mij als grote bedreiging. Alles wat ik deed, lag onder een vergrootglas en er werd continu gedreigd met officiële klachten. Dit was best ingewikkeld. Gelukkig stond ik er niet alleen voor en werd ik gesteund door mijn teamcoördinator en gedragswetenschapper. De frustratie van de moeder kon immers maar beter op mij gericht zijn. Uiteindelijk bleek moeders nieuwe partner een cruciale rol te spelen. Hij werd de stabiele factor in het gezin en kon de vertaalslag maken van hulpverlening naar de thuissituatie. Hierdoor hebben we met elkaar veel bereikt.

Na het verblijf bij het meidenhuis ging Leyla naar haar moeder terug. Daar bleef ze alleen niet en intussen woont ze bij een netwerkpleeggezin.

Ze hoort nog altijd bij mij

Sinds onze memorabele eerste ontmoeting hebben Leyla en ik nog altijd contact. Leyla’s moeder heeft mij zelfs gevraagd om er voor haar dochter te blijven, ondanks dat ik niet meer officieel bij Leyla’s leven hoor. Zo nodigde ze mij uit voor de diploma-uitreiking én 18e verjaardag van haar dochter.

Af en toe komt Leyla nog bij me eten, logeren of belt ze mij als ze een belangrijke keuze moet maken. Het initiatief ligt bij haar. Leyla weet dat ze altijd bij me terecht kan, maar is mij niets verplicht. Natuurlijk hoop ik wel dat ons contact blijft!”

Marieke Spijker
De Rading Jeugd- & Opvoedhulp

___________________________________________________________________________

Meer weten over meidenhulp?

Kijk in onze InterventieWijzer of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email