NextStep | Op weg naar zelfstandigheid

Jesse met NextStep op weg naar zelfstandigheid

Marjolein Leijenhorst werkt als Jeugdzorgwerker bij NextStep. Ze vertelt over Jesse (19) die ze ambulant begeleidt op zijn weg naar zelfstandigheid.

Hoe kan ik zelfstandig zijn?

“Jesse had het thuis lastig. Hij woont daarom bij zijn grootouders en wil niets liever dan een appartement kopen waar hij zelfstandig met zijn zussen kan wonen. Het plaatje heeft hij wel voor ogen, maar hoe kun je überhaupt zelfstandig zijn?

Stap voor stap

Bij NextStep ging ik stap voor stap met hem aan de slag. We stelden samen leerdoelen op en bekeken welke stappen er nodig waren om die doelen te bereiken.

Ik heb bewondering voor Jesse. Hij komt zijn afspraken altijd na en verliest zijn leerdoelen niet uit het oog. Zelf vindt hij het lastig om daar trots op te zijn. Wel is hij blij dat hij ondanks de moeilijke tijd zijn havodiploma heeft behaald en nog steeds gemotiveerd is voor school.

Jesse ervaart mijn begeleiding als prettig en vindt onze gesprekken gezellig. De communicatie tussen ons is goed en hij staat open voor mijn adviezen.

Zelf oplossingen leren vinden

Het is mooi om te zien dat Jesse de vrijheid die ik hem geef om het zelf te doen ook daadwerkelijk neemt. Ik geef jongeren nooit de oplossing, maar leer hen waar ze de oplossing zelf kunnen vinden. Van het doen van de was tot het maken van een financieel overzicht.

Jesse is nu zover dat hij de wereld op eigen benen aan kan. Hij heeft besloten om eerst nog een tijdje bij zijn opa en oma te wonen zodat hij alle tijd heeft voor zijn studie.

Dus Jesse… Jij komt er wel! Daar hebben we allebei het volste vertrouwen in.”

Marjolein Leijenhorst
Jeugdzorgwerker NextStep Op weg naar zelfstandigheid
De Rading Jeugd- & Opvoedhulp

_______________________________________________________________________________

MEER WETEN OVER NEXTSTEP OP WEG NAAR ZELFSTANDIGHEID?

Bekijk de NextStep-pagina in onze InterventieWijzer of bel de medewerkers van de Centrale Aanmelding. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.