Opvoedproblemen gezinnen samen oplossen werkt

Opvoedproblemen gezinnen samen oplossen werkt.

Praktijkvoorbeeld samenwerking lokaal zorgteam en specialistische jeugdhulp

Als sprake is van opvoedproblemen in gezinnen, bekommeren lokale zorgteams zich in eerste instantie om hen. Zo ook in het geval van Daphne, alleenstaande moeder van drie kinderen, die moeite heeft met de opvoeding van haar oudste kind. Door de complexiteit van de problematiek word ik door het lokale team er als jeugdhulpspecialist bijgehaald.

Hoe het lokale team en ik ons samen inzetten om de problemen binnen Daphnes gezin in goede banen te leiden, leest u hierna.

Complexe opvoedproblemen verwijzen naar jeugdhulpspecialist

Daphnes hulpvraag wordt door het lokale team, in overleg met de bij het gezin betrokken thuisbegeleider van Welzin, naar De Rading verwezen. In de verwijzing staat dat er voornamelijk zorgen zijn om Daphnes oudste kind Dave van 13 jaar. Dave is somber, heeft sociale problemen en kan behoorlijk boos worden. In de voorbije jaren heeft hij een aantal ingrijpende gebeurtenissen meegemaakt en daarom werd hij al eens onderzocht door de GGZ. Er wordt geen diagnose gesteld. Ze geven het advies om intensieve opvoedondersteuning in te zetten gericht op verbetering van de gezinsinteractie. Dit advies wordt overgenomen. Daarna wordt in overleg met Daphne gekozen voor de ThuisOrthoPedagoog: een intensieve, specialistische behandeling van drie maanden waarin een orthopedagoog aan huis komt.

Opvoedproblemen verhelpen via intensieve gezinsbehandeling

Als orthopedagoog observeer ik eerst ongeveer drie dagdelen de huidige situatie binnen het gezin. Ik kom hiervoor circa 9 tot 12 uur per week bij het gezin thuis en maak alle belangrijke dagelijkse rituelen mee. Zoals opstaan, samen eten, naar school gaan, weer thuiskomen, gaan slapen, maar ook de vrije momenten van het gezin.

Nieuw gedrag oefenen en direct positief effect ervaren

Het mooie (of de kracht) van de ThuisOrthoPedagoog is dat je samen met ouders nieuw gedrag oefent door ‘life coaching’. Life coaching gebeurt ter plekke, als zich een knelpunt voordoet. Hierdoor ervaren ouders meteen het positieve effect van hun nieuwe/andere aanpak.

Bij opvoedproblemen zowel kind als hele gezin observeren

Tijdens mijn observatie bij Daphne zie ik knelpunten bij het geven van instructies. Daphne stelt voornamelijk vragen aan Dave. Hierdoor geeft zij hem (te veel) ruimte waardoor hij grenzen opzoekt. Hierbij kijk ik niet alleen naar hem, maar naar het hele gezin.

Ik constateer dat het middelste kind, een dochter, eveneens zorgelijk gedrag vertoont. Zij is angstig en ook vaak boos. Daphne en de thuisbegeleider van Welzin delen mijn zorgen. Met elkaar besluiten we wel verder te gaan met trainen van nieuwe opvoedvaardigheden, maar minder intensief omdat Daphne zich de nieuwe vaardigheden snel eigen maakt. Op die manier ontstaat ruimte om parallel aan het ThuisOrthoPedagoog-traject diagnostisch onderzoek in te zetten voor beide kinderen.

Hieruit zijn handelingsgerichte adviezen geformuleerd die gelijk door Daphne, samen met de thuisbegeleider van Welzin, opgepakt kunnen worden. Doordat Daphne nu duidelijke instructies geeft en zelf rustig blijft, is haar zoon rustiger en zijn er thuis minder aanvaringen. Daphne geeft aan meer vertrouwen te hebben in haarzelf als opvoeder.

Samenwerking jeugdhulp specialisten en lokale teams loont

Tijdens de behandeling vinden tussentijdse evaluaties plaats met Daphne, het lokale team en de thuisbegeleiding van Welzin. Het wordt duidelijk dat aanvullende hulp voor het gezin nodig is en blijft zodra mijn behandeling stopt. Doordat Welzin tijdens dit traject aangehaakt blijft, kan de nieuwe opvoedmanier gemakkelijk worden overdragen. Hierdoor kan Daphne met hulp van mijn Welzin-collega alles wat ze bij mij geleerd heeft, continueren. En dat is erg prettig voor haar. De thuisbegeleiding van Welzin biedt Daphne een blijvend steuntje in de rug zodat zij de nieuw geleerde vaardigheden kan blijven gebruiken. Ook als de kinderen de grenzen opnieuw verkennen. Daphne is daar nu goed tegen bestand omdat ze sterker in haar schoenen staat!

Marieke van Wesel
Orthopedagoog De Rading Jeugd- & Opvoedhulp

__________________________________________________________________________________

Meer weten over opvoedproblemen oplossen?

Kijk in onze InterventieWijzer of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email