Pleegouders helpen ouder-kind-contact herstellen

Pleegouders helpen ouder-kind-contact herstellen.

Praktijkverhaal van pleegzorgbegeleider Joanne over ‘ouders blijven ouders’ en de ouder-kind-band

Pleegzorg kan (tijdelijk) uitkomst bieden als in gezinnen complexe problemen spelen en kinderen daardoor in de knel komen. Maar ouders blijven ouders, ook als een kind niet thuis woont. Vanuit dit besef geef ik als Begeleider Pleegzorg, samen met pleegouders, de biologische ouders zoveel mogelijk ruimte voor contact met hun kind. Helaas komt het regelmatig voor dat een ouder buiten beeld raakt. Zoals bij tiener Rafaella. Haar verhaal krijgt na 12 jaar alleen een verrassende wending.

Pleegouders zorgen sinds babytijd voor Rafaella

Rafaella wordt op de afdeling verloskunde geboren en verhuist als baby van vier weken vanuit het ziekenhuis naar pleegouders. Rafaella’s moeder is nauwelijks betrokken en emigreert ongeveer na een jaar naar Curaçao. Lange tijd is zij onbereikbaar voor de hulpverlening in Nederland.

Pleegouders voelen als ouders maar gemis van moeder blijft spelen

Ondertussen groeit Rafaella op bij pleegouders die zij als haar eigen ouders ziet. Evengoed blijft het gemis van haar moeder een rol spelen. Tot vorig jaar. Een nieuwe zoektocht naar haar moeder levert resultaat op!

Sindsdien groeit het contact tussen Rafaella en haar moeder voorzichtig via in eerste instantie de mail. Ondanks dat dit fijn voor haar is en ze nu weet hoe het met haar moeder, zus en halfbroertje gaat, vindt Rafaella het tegelijkertijd lastig. Naast een pleegmoeder heeft ze opeens een biologische moeder erbij. Iemand die ze nog niet kent en die twaalf jaar van haar leven heeft gemist.

Moeder-dochter-ontmoeting organiseren met hulp van pleegouders

Intussen wordt duidelijk dat Rafaella’s moeder naar Nederland terugkomt. Een mooi moment om een ontmoeting te organiseren. Zowel moeder als dochter vinden dit erg spannend. Rafaella beseft dat het contact erg pril is, maar ze wil haar moeder wel graag in ’t echt zien omdat ze die kans misschien nooit meer krijgt. Ze is vooral nieuwsgierig of ze op haar moeder lijkt. Rafaella’s moeder kijkt eveneens uit naar de ontmoeting. Zij vraag zich vooral af hoe groot haar dochter is geworden.

Na over en weer wat telefoontjes staat de afspraak om moeder en dochter te herenigen. Rafaella’s moeder komt daarvoor samen met haar dochter, zoon en verloofde naar Utrecht. We spreken af bij SAVE. Voordat Rafaella met haar moeder herenigd wordt, praat ik eerst samen met de voogd met Rafaella’s moeder en haar gezin. Het is immers nogal wat voor Rafaella. Na al die jaren ontmoet ze naast haar moeder ook een deel van haar familie.

Moeder en dochter herenigd

Gaandeweg het proces heb ik steeds het gevoel dat ik meewerk aan een aflevering van ‘Spoorloos’. Zeker op het moment dat Rafaella eindelijk met haar pleegmoeder de kamer binnenkomt. Tranen van blijdschap bij haar moeder en een lach bij Rafaella. Het is mooi om te merken dat moeder en dochter gelijkenissen zien.

Tijdens de ontmoeting wordt onder meer gepraat over waar Rafaella’s moeder nu woont en hoe het met Rafaella op school gaat. Ook laat Rafaella haar levensboek zien dat haar pleegmoeder al die jaren heeft bijgehouden en speelt ze met haar broer en zus. Bij het afscheid weet iedereen het zeker: het volgende bezoek duurt geen 12 jaar meer.

Opbouwen moeder-dochter-relatie

Als pleegzorgbegeleider bekijk ik nu samen met Rafaella, haar moeder en pleegouders hoe we het ouder-kind-contact kunnen vormgeven. Hoewel Rafaella’s moeder nu in Nederland woont, vraagt het wel planning. Bovendien heeft Rafaella tijd nodig om de hereniging te verwerken. Al die indrukken, antwoorden en weer nieuwe vragen…

Het is bijzonder om dit proces samen met Rafaella, haar pleegouders en moeder te doorlopen en hun nog prille ouder-kind-contact te begeleiden!

Joanne den Tuinder
Begeleider Pleegzorg De Rading Jeugd- & Opvoedhulp

_________________________________________________________

Meer weten over pleegzorg?

Bekijk deze pagina over pleegzorg of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email