PMTO helpt (pleeg)ouders omgaan met probleemgedrag kinderen

PMTO helpt (pleeg)ouders omgaan met probleemgedrag kinderen

PMTO helpt (pleeg)ouders omgaan met probleemgedrag kinderen.

Praktijkverhaal van een gescheiden moeder

Als PMTO-therapeut ontmoet ik dagelijks ouders die worstelen met probleemgedrag van hun zoon of dochter. Ondanks dat ze zielsveel van hun kind houden, zie ik hun ouder-kind-relatie moeizaam verlopen en gedragsproblemen in rap tempo opstapelen. De interventie helpt (pleeg)ouders goed met die problemen om te gaan en de relatie met hun kind te verbeteren. Zoals Marjolein.

Marjolein is een liefhebbende moeder van twee dochters: Britt en Sophie. Marjolein en de vader van de kinderen zijn al enige tijd uit elkaar. Desondanks wordt hun onderlinge strijd er niet minder om en verloopt het co-ouderschap moeizaam. Mede doordat er veel onderlinge verschillen in opvoedstijl zijn. Hun dochters hebben hier zichtbaar last van en zijn na een weekend bij papa onrustig en vervelend. Ze luisteren slecht, zijn snel boos en maken dingen expres stuk. Marjolein krijgt moeilijk grip op dit gedrag en dikwijls eindigt het in een fikse ruzie.

PMTO geeft ouders handvatten patronen te doorbreken

Marjolein wil dit patroon dolgraag doorbreken, maar komt er met haar ex niet uit. Hij merkt immers niets van de gedragsproblemen. Marjolein komt daarop bij De Rading terecht, waarna ik met haar een PMTO-traject start.

Wat is het precies?

Parent Management Training Oregon (PMTO) is een interventie die bewust werkt aan het verstevigen van opvoedingsvaardigheden van ouders. Kinderen leren immers het meest van hen en sterke ouders zorgen voor sterke kinderen.

Marjolein boekt vooruitgang

Voor de meiden zou het goed en duidelijk zijn als beide ouders PMTO doen. Helaas lukt het niet om ook hun vader aan te laten sluiten, dus begint Marjolein er alleen aan. Via PMTO leer ik haar, stapje voor stapje, hoe ze het probleemgedrag van haar dochters het hoofd kan bieden door bewust anders te reageren. Bijvoorbeeld door duidelijke instructies te geven: geen vraag maar een opdracht.

Ook kijken we samen vooral naar wat goed gaat en breiden we dit verder uit met positieve aandacht. Negatief gedrag van haar dochters weet Marjolein door PMTO-oefeningen beter te kaderen, ze leert grenzen te stellen en probleemgedrag positief om te buigen.

Marjolein komt hierdoor steeds sterker in haar schoenen te staan en neemt thuis duidelijk de regie in handen. Dit zorgt er tevens voor dat ze naar haar dochters duidelijk is over de scheiding, ze de problemen die bij haar ex thuis spelen ook daar kan laten en er minder strijd met haar ex is. Haar dochters hebben hier veel baat bij.

PMTO maakt ouders en kinderen sterker

Ik heb bewondering voor de kracht van Marjolein. Ze koos ervoor om haar patroon te doorbreken en haar eigen bijdrage onder ogen te zien. Samen hebben we haar sterke kant meer ruimte gegeven en voor een duidelijke aanpak gekozen. Het eindresultaat is zelfs nog beter dan verwacht! Britt en Sophie hebben nu alle kansen om zich verder te ontwikkelen. Zowel bij papa als bij mama thuis.

Dineke ter Velde
PMTO-therapeut en Pleegzorgbegeleider De Rading Jeugd- & Opvoedhulp

___________________________________________________________________________________________

Meer weten over PMTO en omgaan met probleemgedrag?

Kijk in onze hulpvormen- en interventiewijzer of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email


Vragen over onze organisatie, vormen van jeugdhulp, expertises?