01 apr PTSS-klachten verhelpen via traumabehandeling
PTSS-klachten verhelpen via traumabehandeling
Praktijkverhaal over hoe een kwetsbaar meisje met PTSS-klachten, wordt geholpen via traumabehandeling i.c.m. gezinstherapie en bootcamp
Door seksueel grensoverschrijdend gedrag in contact met andere jongeren brengt de nog jonge Myrthe zichzelf in grote moeilijkheden. Ze wordt meerdere malen misbruikt. Daarop zoeken haar ouders hulp en komen ze via de huisarts terecht bij Pretty Woman. Na een paar gesprekken daar blijkt al snel dat Myrthe een negatief zelfbeeld heeft en er meer nodig is dan alleen de hulp van Pretty Woman.
Diagnostiek en ambulante behandeling bij PTSS
Myrthe wordt door mijn collega’s van Pretty Woman aangemeld voor aanvullende specialistische hulp van het diagnostiek- en behandelteam (DB-team) van De Rading. Een team dat handelingsgerichte diagnostiek uitvoert (HGD) en trauma-onderzoek doet.
Myrthe krijgt mij als DB-behandelaar en ik constateer dat ze niet alleen een laag zelfbeeld heeft maar ook een posttraumatische stress stoornis (PTSS).
Eerst 1-op-1 PTSS en laag zelfbeeld behandelen
Voorwaarde voor het goed kunnen helpen van Myrthe, is het bij de behandeling betrekken van haar ouders. Die blijken alleen (nog) niet bereid mee te werken. Ze zijn boos, verdrietig, zien hun eigen rol niet in, vinden het vooral Myrthes probleem. Myrthe heeft dit zelf veroorzaakt en dus moet ze maar zelf de consequenties aanvaarden, redeneren haar ouders.
PTSS-klachten verhelpen met EMDR, zelfbeeld versterken met COMET
Vanwege de ernst van de problematiek besluit ik in overleg met mijn DB-team om wel Myrthes behandeling te beginnen. In eerste instantie via individuele EMDR-therapie.
Myrthe komt trouw naar elke afspraak en doet steevast alle opdrachten die ze krijgt. Eén ervan is een gezinsopdracht. Ook die neemt Myrthe serieus. Hierdoor worden, naast Myrthes moeder die haar altijd brengt, indirect toch al haar vader, zusje en broertje bij de behandeling betrokken.
Tegelijkertijd leer ik Myrthe via COMET (cognitieve gedragstherapie) om positief naar zichzelf te kijken. Hierdoor krijgt ze een beter zelfbeeld en komt ze stapje voor stapje sterker in haar schoenen te staan.
Om haar hoofd leeg te maken, sluit Myrthe elke EMDR-behandeling af met een uurtje bootcamp van On the Move. Cruciaal voor het slagen van traumabehandelingen als deze.
Na 12 behandelingen blijkt dat Myrthe geen PTSS-klachten meer heeft!
Gezinstherapie later starten
Problemen van een kwetsbaar meisje als Myrthe ontstaan vaak mede binnen het eigen gezin. Gedurende Myrthes 1-op-1-behandeling beginnen haar ouders in te zien dat zij tevens een rol spelen in de problemen van hun dochter.
Flexibiliteit ouders en behandelaar
Door de ouders de tijd en ruimte te geven, zich gehoord en gezien te laten voelen, door soms creatieve oplossingen te bedenken – zoals de gezinsopdracht die Myrthe kreeg – durven de ouders gaandeweg te erkennen dat ze bijvoorbeeld bang zijn om Myrthe vrij te laten. Helemaal na wat haar overkomen is.
De ouders begrijpen dat zij/wij het uiteindelijk toch samen moeten doen om hun gezinsproblemen op te lossen en stemmen in met starten van familietherapie MDFT.
Specialistische hulp kijkt altijd naar het grotere plaatje
Het geeft mij veel voldoening om de complexe problematiek van meisjes zoals Myrthe en haar gezin te behandelen, daarbij altijd naar het grotere plaatje te kijken én dit waar mogelijk samen met de eventueel andere hulpverleners te doen. Zo bleef in deze casus Pretty Woman nauw betrokken en vormde zij onder meer de verbindende schakel in het contact met ouders.
Ik ben trots op de positieve ontwikkelingen binnen dit gezin en het vertrouwen waarmee Myrthe en haar ouders naar de toekomst kijken!
Martruy Dekker
Orthopedagoog team Diagnostiek & behandeling
De Rading Jeugd- & Opvoedhulp
**Om haar privacy te beschermen is de cliëntnaam verzonnen**
______________________________________________________________________________________________________
Meer weten over PTSS-klachten behandelen en gezinstherapie?
Kijk in onze InterventieWijzer of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.