Seksueel misbruik (trauma) verwerken met schrijftherapie

Seksueel misbruik (trauma) verwerken met schrijftherapie

Seksueel misbruik (trauma) verwerken met schrijftherapie.

Twee jaar geleden sloeg een gezin met zes kinderen uit Syrië voor oorlogsgeweld op de vlucht. In het veilige Nederland overkwam hen een van de ergste dingen. Hun dochtertje Samira werd door een andere AZC-bewoner seksueel misbruikt. Hoe zij en haar ouders hier overheen kwamen met trauma- en gezinsbehandeling, leest u hierna.

Seksueel misbruik (trauma) veroorzaakt emotionele problemen en schaamte

Via Vluchtelingenwerk en het sociaalteam komen de zorgen om Samira (5 jaar) bij De Rading terecht. Zij vertoont signalen die op een trauma wijzen. Ze heeft nachtmerries, slaapt slecht, wil niet alleen zijn, is snel geïrriteerd. Daarnaast is Samira vooral bang voor vreemde mensen met een donkere huidskleur. Die associeert ze met de dader.

CLAS-collega Frank en ik maken als eerste kennis met Samira’s ouders. Tijdens dat gesprek wordt gelijk duidelijk dat zij zich erg schamen voor wat is gebeurd. Ze willen graag hulp voor Samira, maar het mag absoluut niet in hun omgeving bekend worden uit angst dat erover gepraat wordt. De andere kinderen uit het gezin zijn om die reden (nog) niet op de hoogte.

Schrijven en tekenen om trauma (seksueel misbruik) te verwerken

We spreken af aan de slag te gaan met traumabehandeling voor Samira in de vorm van schrijftherapie (Write Junior). Samira ‘vertelt’ daarin over het vluchten naar Nederland samen met haar vader en over het misbruik. Ze maakt er ook tekeningen van. Omdat Samira haar moeder meer details van het misbruik heeft verteld, helpt zij Samira om dit aan ons te vertellen. De schrijftherapie helpt haar goed. Samira’s nachtmerries worden stilletjes minder, ze durft weer alleen te slapen en ze is meer ontspannen.

Ouders hebben ook deskundige hulp nodig in geval van trauma bij kind

Parallel aan Samira’s schrijftherapie praten we met haar ouders. Zij hebben het eveneens moeilijk met wat hun dochtertje is overkomen. Allebei geven zij zichzelf de schuld. Moeder geeft toe eveneens vader verantwoordelijk te houden, omdat hij op dat moment met Samira samen was en niet goed opgelet zou hebben. We houden hun schuldgevoelens vervolgens tegen het licht en laten hen inzien en voelen dat er maar één schuldige is: de man die Samira misbruikte.

Nare gevoelens binnen gezin (h)erkennen om trauma te verwerken

De ouders vinden het vervelend dat Samira negatief op donkere mensen reageert en ze proberen haar een positief beeld voor te houden. Helaas zonder succes. Gaandeweg geeft moeder toe dat zijzelf ook, tot haar schaamte, negatief naar donkere mensen is gaan kijken. Vanaf het moment dat moeder dit aan haar dochtertje vertelt, laat Samira haar angst gemakkelijker los. Samira zoekt nu zelfs weer toenadering tot donkere kinderen.

Openheid over trauma binnen gezin lucht op

Samira wil aanvankelijk niet dat haar broers en zussen op de hoogte zijn. Maar haar ouders komen tot de conclusie dat ze liever geen geheimen binnen het gezin willen. Daarom vragen ze Samira of zij er toch met haar broers en zussen over mogen praten en ze gaat daarmee akkoord. Mede dankzij de steun van haar ouders reageren de broers en zussen goed op wat Samira is overkomen. Dat is voor haar een hele opluchting.

Gezinsbijeenkomst sluit schrijftherapie positief af

We sluiten de schrijftherapie af door Samira haar verhaal te laten voorlezen aan de ouders, broers en zussen. Ondertussen zijn haar tekeningen op een beeldscherm te zien. Deze gezamenlijke afsluiting van de traumabehandeling is een belangrijk en emotioneel moment voor het hele gezin.

Het is fijn dat het de ouders, met onze ondersteuning en expertise, gelukt is om Samira haar nare ervaringen te laten verwerken en dat sindsdien de traumasignalen zijn afgenomen.

Ondanks verschillen in taal en cultuur voelden we elkaar uitstekend aan en hebben we – mede dankzij een fijne tolk – samen bruggen kunnen slaan voor Samira!

Ellen Ferwerda
CLAS-therapeut De Rading Jeugd- & Opvoedhulp

________________________________________________________________________________________

Meer weten over behandeling na seksueel misbruik ?

Kijk in onze hulpvormen- en interventiewijzer of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email


Vragen over onze organisatie, vormen van jeugdhulp, expertises?