Video Interactie Begeleiding verbetert ouder-kind-band

Video Interactie Begeleiding verbetert ouder-kind-band

Praktijkverhaal over hoe Video Interactie Begeleiding (VIB) ouder en kind helpt

Micha (8 jaar) en zijn zus Kelly (10 jaar) wonen bij opa en opa omdat hun (gescheiden) ouders niet voor hen kunnen zorgen. Het contact met hun vader verloopt natuurlijk en vertrouwd, maar met hun moeder (Sonja) niet. Micha en Kelly verloren het vertrouwen in hun moeder toen zij nog bij haar en haar vriend woonden. Sonja betreurt dit. Zij vertelt mij dat ze het vertrouwen van haar kinderen graag wil terugwinnen en beter contact met hen wil. Om dit te verwerkelijken, wordt gekozen voor Video Interactie Begeleiding Gehechtheid (VIB-G).

Video Interactie Begeleiding Gehechtheid laat zien hoe ouder-kind-contact verloopt

Als video-interactiebegeleider (VIB’er) maak ik video-opnamen tijdens een bezoek van Sonja aan haar kinderen. Daarop is te zien dat Kelly haar moeder veelvuldig opzoekt. Ze wil graag naast haar moeder zitten en vraagt veel. Als de spanning bij Kelly tijdens een spelletje oploopt, weet Sonja dat goed te benoemen en zegt ze tegen haar dochter “jij wilt graag winnen hè?’ Kelly voelt zich hierdoor gezien en ontspant.

Met Micha daarentegen verloopt het contact minder soepel. Als Micha tijdens een spelletje Memory dichter bij Sonja komt zitten, doet dit iets met hem. Op dat moment kan Sonja alleen niet benoemen wat er precies gebeurt en zie je Micha zich letterlijk terugtrekken.

Als ik Sonja naderhand over de beelden spreek, geeft zij aan dat ze het lastig vindt dat Micha zich terugtrekt terwijl hij vroeger juist graag knuffelde. “Hij lijkt ineens zo groot en stoer”. Sonja weet niet meer wat Micha van haar nodig heeft en hoe ze de afstand tussen hem en haar kan overbruggen.

VIB-G bevordert goede ouder-kind-band

Tijdens een volgende videosessie zoom ik in op wat beide kinderen van Sonja nodig hebben. Kelly is dan wel ouder, maar heeft meer uitleg en begeleiding nodig. Sonja begrijpt dit en geeft tijdens het moeder-dochter-‘make-uppen’ duidelijk aan dat ze over vijf minuutjes stoppen. Dit zorgt ervoor dat Kelly weet wat ze kan verwachten en dat ze nog tijd heeft om de laatste hand te leggen aan Sonja’s ‘make-over’.

Micha is zelfstandiger, maar ook hij wil graag dat Sonja laat merken dat ze het fijn vindt om bij hem te zijn. Bij zijn zus doet ze dat vanzelfsprekend, maar bij Micha durft Sonja dat (nog) niet. Om hen hierbij te helpen, laten we Micha kiezen wat hij graag samen met zijn moeder wil doen. Hij kiest voor haren kammen. Te zien is dat moeder en zoon op een vanzelfsprekende manier contact hebben. Micha’s blik is zacht en hij zegt met een babyachtige stem “ik ga je heel mooi maken mammie”. Zowel Sonja als Micha genieten er zichtbaar van.

Deze video-opnamen zijn voor Sonja een bevestiging dat Micha haar net zo hard nodig heeft als Kelly. Ik leg haar onder meer uit dat Micha weer klein mag zijn. Daarmee haalt hij in wat hij na de uithuisplaatsing gemist heeft. En de vanzelfsprekendheid van het fysieke contact tussen moeder en zoon zegt iets over de mate van hechting die er tussen hen zeker is.

VIB-G stimuleert ontspannen ouder-kind-contact

Ik vind het knap van Sonja dat ze haar kinderen heeft verteld waarom ze niet zelf voor hen kan zorgen en dat ze het goed vindt dat Micha en Kelly bij hun opa en oma wonen. Dit geeft de kinderen veel rust en zorgt dat ze qua loyaliteit niet in een spagaat terechtkomen.

Door VIB-G verloopt het contact tussen Sonja en haar kinderen nu weer ontspannen. Sonja kan haar aandacht beter verdelen doordat ze ziet wat beide kinderen van haar nodig hebben. En als ze Micha en Kelly bezoekt, verloopt het contact minder beladen en dat is weer positief voor het hele familiesysteem. Zowel opa en oma als Sonja’s ex helpen haar de geleerde vaardigheden vast te houden want ze willen allemaal het beste voor Micha en Kelly en dat doet mij goed om te zien!

Marie Louise van Dijk,
Video Interactie Begeleider De Rading Jeugd- & Opvoedhulp
Gespecialiseerd in hechting

_________________________________________________________________________________________________________________

Meer weten over Video Interactie Begeleiding Gehechtheid (VIB-G)?

Bekijk de VIB Gehechtheid-pagina in onze InterventieWijzer of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.