Seksualiteit en intimiteit | training voor pleegouders

Seksualiteit en intimiteit | training voor pleegouders

Over seksuele ontwikkeling & opvoeding, seksueel grensoverschrijdend gedrag en seksueel misbruik

Kan ik mijn pleegkind knuffelen? Hoe ga ik om met seksueel uitdagend gedrag? Bijna iedere pleegouder krijgt op een dag te maken met vragen over seksualiteit en intimiteit. Gewoon, omdat ieder kind een seksuele ontwikkeling doormaakt. Maar ook omdat een pleegkind niet je eigen kind is. En knuffelen daarom soms minder vanzelfsprekend is. Of omdat het kind veel meegemaakt heeft waardoor het tonen of ontvangen van intimiteit heel moeilijk kan zijn.

Seksualiteit is geen thema wat gemakkelijk bespreekbaar is, maar wel heel belangrijk om over te praten. Juist ook op een moment dat er geen zorgen zijn over dit onderwerp. Als je als pleegouder niet weet hoe een kind zich op dit gebied ontwikkelt, kun je de signalen niet herkennen als het wel nodig is. Welk seksueel gedrag past nu in een normale seksuele ontwikkeling en welk gedrag is grensoverschrijdend of zorgelijk? Hoe stel je als (pleeg)kind en (pleeg)ouder grenzen, en ben je je bewust van grenzen?

Onderwerpen die aan bod komen

Tijdens deze training behandelen we ‘wat is nu eigenlijk normaal’ in de seksuele ontwikkeling van kinderen van 0 tot 18 jaar en is er aandacht voor situaties waarbij seksualiteit over de grens gaat. Ook is er aandacht voor het gebruik van social media zoals Facebook en Instagram en wordt het Vlaggensysteem uitgelegd. Dit systeem helpt pleegouders om seksueel gedrag te beoordelen, te bespreken en er gepast op te reageren.

Aantal bijeenkomsten

De training seksualiteit en intimiteit bestaat uit drie groepsbijeenkomsten.

Trainingstijden, -data en -locatie

Dinsdag 8 februari, 22 februari en 8 maart 2022 van 19.30 tot 22.00 uur in Utrecht.

Meer weten?

Neem contact op met uw pleegzorgbegeleider of mail opleidingscoördinator Marjolein.

Inschrijven

  • * Verplichte velden

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email