Pubers en sociale media: hoe gaat dat veilig samen? | themabijeenkomst voor pleegouders

Pubers en sociale media: hoe gaat dat veilig samen? | themabijeenkomst voor pleegouders

Instagram, Snapchat, TikTok, WhatsApp. Bijna alle jongeren hebben een of alle apps op hun telefoon. Superleuk om zo contact met je vrienden en vriendinnen te hebben en om nieuwe mensen te ontmoeten. Via sociale media contact leggen gaat snel. Dat maakt het makkelijk, maar het nadeel is dat je niet altijd weet wie er achter het andere schermpje zit en wat die persoon met die berichten doet.

Wanneer kinderen sociale media gaan ontdekken, is dat voor velen een fijne ontdekkingstocht. De wereld ligt voor je open en je kunt in contact komen met letterlijk alles en iedereen! Maar, de risico’s worden door hen nogal eens over het hoofd gezien.

Voor pleegkinderen kan omgaan met sociale media nog lastiger zijn dan voor kinderen zonder belaste voorgeschiedenis. Veel pleegkinderen hebben ouders met verslavingsproblematiek, en kunnen een stukje van die genen hebben meegekregen, waardoor verslaving ook bij hen op de loer kan liggen. Voor meisjes geldt dit vaak op het gebied van sociale media en jongens zijn ontvankelijker voor gameverslavingen.

Wat zijn de dingen om op te letten en wanneer moet je je zorgen maken?

Deze en andere vragen (zoals hoe laten (pleeg)ouders en (pleeg)kinderen zichzelf online zien, wat zijn de risico’s, hoe ziet grensoverschrijdend gedrag eruit op sociale media? Wat kun je als opvoeder doen om je (pleeg)kind te behoeden voor de risico’s, en hoe ga er samen over gesprek) komen tijdens de themavond allemaal aan bod.

Ook sexting, cyberpesten, sharenting en grooming zijn onderwerp van gesprek.

Laat je infomeren en praat mee tijdens deze interactieve themabijeenkomst!

Datum: donderdag 21 november 2024
Locatie: Kosterijland 46, Bunnik
Tijd: van 19.30 tot 21.30 uur

Deelnemen?

Geef het door aan je pleegzorgbegeleider of mail opleidingscoördinator Marjolein.