Zorgen voor getraumatiseerde kinderen | training voor pleegouders

Zorgen voor getraumatiseerde kinderen | training voor pleegouders

Kinderen die om verschillende redenen niet bij hun eigen ouders kunnen opgroeien, worden vaak in een pleeggezin geplaatst. Het vertrek van huis, gecombineerd met eerdere traumatische jeugdervaringen in de periode voorafgaand aan de uithuisplaatsing, kan leiden tot onveilige hechtingsrelaties en gedragsproblemen.

Dit soms onbegrepen gedrag van het pleegkind vormt voor veel pleegouders een uitdaging. Hierdoor eindigen relatief veel pleegzorgplaatsingen eerder dan gepland en verhuizen kinderen naar een ander pleeggezin, of naar een vorm van residentiële jeugdhulp.

Doelen van de training

Tijdens deze training leer je vanuit het perspectief van je pleegkind om gevoelens, emoties en wensen te begrijpen. Je leert door een ’traumabril’ naar zijn/haar gedrag te kijken.

Begrip van de invloed van trauma op kinderen kan helpen om betekenis te geven aan soms verbijsterende gedragingen, gevoelens en opvattingen. Als je eenmaal begrijpt waarom jouw kind zich gedraagt zoals het doet, ben je beter voorbereid. En kun je je kind helpen om te gaan met de effecten van trauma en is de kans op een breakdown kleiner.

Aantal bijeenkomsten

Vijf bijeenkomsten van twee uur.

Trainingstijden en -data

2023:

Maandag 6 november, 13 november, 20 november, 27 november en 4 december van 19.30 tot 21.30 uur in Bunnik (Kosterijland 46).

2024:

Dinsdag 12 maart, 19 maart, 2 april, 9 april en 16 april van 19.30 uur tot 21.30 uur in Bunnik (Kosterijland 46).

Dinsdag 24 september, 1 oktober, 8 oktober, 15 oktober en 22 oktober van 19.30 uur tot 21.30 uur in Bunnik (Kosterijland 46).

Tijdsinvestering naast bijeenkomsten

Deze training vraagt geen extra tijdsinvestering naast het bijwonen van de bijeenkomsten.

Meer weten?

Neem contact op met je pleegzorgbegeleider of stuur Marjolein van Lemmen een e-mail.

Inschrijven

Mail opleidingscoördinator Marjolein én zet in de onderwerpregel: Aanmelding Zorgen voor getraumatiseerde kinderen.