Pleeggezin als veilige haven

Pleeggezin als veilige haven

Pleeggezin is een veilige haven voor kinderen.

Lenie en Henk zijn voor pleegkinderen een veilige haven. Tientallen kinderen zijn de afgelopen 30 jaar bij hen over de drempel gestapt. Zij proberen elk pleegkind zo goed mogelijk op te vangen en een veilig thuis te geven.

Pleegzorg is iedere keer weer een uitdaging en dat maakt het zo mooi, vertelt Lenie. Samen met haar partner Henk woont Lenie in Megen. Op dit moment zijn zij een perspectiefbiedend pleeggezin voor een jongen van 9 jaar en voor drie meisjes van 10, 12 en 16 jaar. Dit betekent dat deze kinderen in principe tot aan hun volwassenheid bij Lenie en Henk blijven wonen. Ook logeert er in de weekenden een pleegzoon bij het gezin.

Goedgekeurd als pleeggezin

Lenie oriënteerde zich 30 jaar geleden voor het eerst op de pleegzorgmarkt. Ze leerde een pleeggezin kennen via de school van haar eigen kinderen. Haar eigen kinderen waren op dat moment 4 en 8 jaar oud. “Ik paste regelmatig op de pleegkinderen van dit gezin en ik dacht dit wil en kan ik ook. Er bestond toen nog geen uitgebreide voorbereiding. We bezochten een informatieavond, kregen daarna een uitgebreide screening, diverse gesprekken en werden vervolgens ‘goedgekeurd’. Je ging toen gewoon van start” legt Lenie uit.

Niet veel later vingen Lenie en haar partner hun eerste pleegkind op. “We begonnen als pleeggezin voor crisisopvang en kortverblijf, maar ons eerste pleegkind is nooit meer weggegaan. Onze pleegdochter is vanuit ons huis getrouwd en inmiddels ben ik oma van twee pleegkleinkinderen.”

Pleegouders zijn hard nodig

In haar omgeving maakt Lenie ook anderen enthousiast voor pleegzorg. “Er komen hier regelmatig mensen over de vloer die geïnteresseerd zijn in pleegzorg en die vertel ik dan ons verhaal. Pleegzorg is iedere keer een uitdaging en dat maakt het zo mooi, maar ook spannend. Elke situatie is immers weer anders. Ieder stapje vooruit geeft je voldoening. Het zijn de kleine dingen die het doen. En pleegzorg is zo hard nodig. Ik zeg dan ook vaak: heb je een plekje vrij, denk er eens goed over na. Via het uitgebreide voorbereidingsprogramma dat er nu is, kom je er vanzelf achter of het echt bij je past.”

Soms lastig, maar wel waardevol

Natuurlijk is pleegzorg niet altijd alleen maar mooi. Er zijn ook lastige situaties. “Je ligt bijvoorbeeld niet altijd op één lijn met de voogd van een kind. Of je hebt andere opvattingen dan de ouders van het kind. Ook is het soms lastig om alle bezoekregelingen met de ouders van de kinderen in te plannen. Ik wil dat er volle aandacht is voor het kind en niet dat er op dat moment ook een ouder van een ander kind is. Dus je moet alles goed op elkaar afstemmen. Maar met alle situaties leer je omgaan en je probeert het gewoon zo goed mogelijk te doen.”

Begeleiding van De Rading

Vanuit De Rading hebben Lenie en Henk een vaste pleegzorgwerker die hen begeleidt. “We hebben al jaren dezelfde begeleider en dat is heel prettig. We hebben veel steun aan haar en we kunnen al onze vragen kwijt. Eén keer in de 4 tot 6 weken komt ze langs en hebben we tussendoor iets wat we willen bespreken, dan kunnen we altijd bellen. Al is het alleen maar even om je frustratie te uiten als iets niet goed loopt.”

Wilt u ook pleegouder worden?

Kijk dan hier of pleegzorg bij u en uw gezin past

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email