De kracht van kindgericht werven

De kracht van kindgericht werven

Vanuit het wijkteam komt de vraag voor een weekend pleeggezin voor 2 kinderen. De problematiek van ouders kost hen zoveel energie dat ze niet altijd voldoende aandacht hebben voor hun kinderen. Medewerker ‘kindgericht werven’ Tekla gaat op zoek naar een passend gezin.

“Kindgericht werven is een methodiek waarbij je op zoek gaat naar een plek voor kinderen zo dicht mogelijk in hun eigen vertrouwde omgeving.”

De zoektocht

Bij een kindgericht-werven-zoektocht betrekken we zowel onze eigen netwerken als die van het kind en gezin om te vragen of daar mensen zijn die hun wereld voor hem/haar willen openen. In dit geval wordt met de ouders besproken waar hun hulpvraag uitgezet mag worden. Ze staan open voor een anonieme zoektocht in de kerk, school en BSO van de kinderen.

Vanuit de kerk vraagt een stel om informatie en daarna wordt uitvoerig besproken wat er nodig is voor de kinderen en wat dit vraagt van pleegouders. Het stel zonder kinderen heeft nooit eerder gedacht aan pleegzorg. Zij werkt in de jeugdzorg en dacht dat het teveel zou worden om thuis dezelfde problematiek als op werk tegen te komen. Hij vind kinderen heel leuk om mee op te trekken, maar dacht dat hij vast toch geen goede opvoeder zou zijn. Tijdens het gesprek met Tekla raken ze enthousiast. Ze gaan nadenken en bespreken hun twijfels en ideeën met familie. Brainstormen met mensen die je goed kent kan helpen om bepaalde keuzes te maken en hierin ondersteund te worden. De familie is enthousiast over hun idee.

Een win-win situatie

Inmiddels komen de kinderen ieder weekend bij de pleegouders en genieten ze volop van elkaar. Er ligt speelgoed in de hoek van de woonkamer, er zitten fietsstoeltjes op de fiets en ze hebben een abonnement op de dierentuin. Er gaat een nieuwe wereld voor het stel open, een wereld waar ze tot dan toe geen deel van uitmaakten.

De kinderen hebben hierdoor een stabiel gezin naast hun eigen ouders. Een gezin waar ze lekker kunnen spelen, volop aandacht krijgen en van alles ondernemen, iets waar hun ouders niet altijd de energie voor hebben. Zij kunnen het weekend op adem komen, waardoor zij de zorg de rest van de week beter aan kunnen.

De kinderen kunnen thuis blijven wonen, door het gedeeld opvoederschap met het pleeggezin. In dit geval voor allemaal een win-win situatie.

Meer weten over kindgerichte werving?

De medewerkers kindgericht werven beantwoorden ze graag!

Je bereikt hen telefonisch via 030 – 272 43 53 maar (eerst) een e-mail sturen kan natuurlijk ook.

 

Zie ook deze geslaagde kindgericht-werven-actie voor Freek van 15 jaar.