Als je genoeg ruimte in je huis en hart hebt

Als je genoeg ruimte in je huis en hart hebt

Zeker doen dan! Een pleegkind erbij…

…vindt pleegmoeder Hanneke. Die naast haar eigen kroost van vier tieners, twee pleegmeisjes ‘voltijd’ een liefdevol thuis geeft. We spraken Hanneke over hoe pleegzorg op haar pad kwam en wat haar overweging was om voor nóg een pleegkind – een dreumes – te willen zorgen.

“Het loopt zo lekker en ik haal er zo veel voldoening uit, dat ik mijn werk ervoor heb opgegeven. Kom maar op, zei ik, wij hebben genoeg ruimte in ons huis en hart. In pleegzorg heb ik echt wel mijn levensdoel gevonden.”

Hanneke houdt erg van verbinding zoeken met mensen en dat gaat haar heel natuurlijk af. Hierdoor heeft ze een extra groot netwerk, ínclusief de ouders en familie van haar pleegkinderen. Want ouders zijn én blijven belangrijk voor een kind om te blijven zien, ook al woont het (tijdelijk) bij pleegouders.

Verrijkend én belangrijk dat álle gezinsleden ‘t willen

“Pas nog was ik met de moeder van een van m’n pleegdochters uit eten. Buiten dat ik graag een kind in de knel wil helpen, vind ik ook het contact met de familie een verrijking. Dit brengt me elke dag een stukje dankbaarheid.”

“Pleegouder zijn, is iets wat het hele gezin aangaat en door iedereen gedragen moet worden”, vindt Hanneke. Zo blijft de dreumes waarvoor ze zorgt een tijdelijke plaatsing. Omdat het voor een van haar kinderen niet goed voelde als hij zou blijven. “Als jij niet wilt dat Joost blijft, ondanks dat je hem lief vindt, dan telt jouw stem en beslissen we als gezin dat hij tijdelijk blijft.”

Hanneke en haar man kwamen er spontaan zelf mee dat ze graag voor nóg een pleegkind wilden zorgen. Een vraag die anders ongetwijfeld gesteld zou zijn door hun pleegzorgbegeleider.

Weeg goed af wat past

“Nou ben ik heel nuchter en dan denk ik als je de ruimte hebt, zeker doen. Nog een pleegkind erbij. Maar, weeg dan wel goed af wat past bij je gezin. Voor ons werkt bijvoorbeeld op die derde plek, die voor crisisopvang bedoeld is, alleen een jong kind. Dit weten we door onze ervaring met een ouder meisje. Die thuissituatie werd voor iedereen te ingewikkeld.”

Zo begon Hannekes verhaal

Voordat zij en haar man ‘officieel’ pleegouders werden, hielpen ze al mensen op persoonlijke titel. Door bijvoorbeeld in de weekenden een vriendje van een van haar zoons te laten komen logeren (een érg druk jongetje) om zijn ouders de kans te geven op adem te komen.

Toen haar jongste een peuter was, werd ‘echte’ pleegzorg voor Hanneke en haar gezin een thema. “Onze middelste had in de klas een paar vriendjes die een pleegbroer hadden en onze oudste ook. Hierdoor ontstonden daar aan tafel regelmatig gesprekken over. Dit zorgde ervoor dat m’n man en ik ons afvroegen wat willen wij?”

“Omdat mijn man vaak op de weg zit en in die tijd op veel plaatsen posters en flyers zag met daarop pleegouders gezocht, zei hij tegen mij ‘is dat niet wat voor ons?’ En zo kwam het dat wij ons aanmeldden als pleeggezin. Omdat De Rading het dichtstbij was, gingen we daar als eerste kijken en dit beviel meteen zo goed dat we zijn gebleven.”

Mogelijkheden te over

“Of het nu gaat om vakantieopvang, 24/7, alleen doordeweekse dagen, crisisopvang, er is heel veel mogelijk. Als je het wilt, is er vast en zeker een vorm die bij je past. Dat vind ik echt wel het mooie aan het concept pleegzorg.”

Heb jij net als Hanneke liefde genoeg voor nog een pleegkind?

Kaart het aan bij je pleegzorgbegeleider en bespreek wat mogelijk is!

 

Om zijn privacy te beschermen, is Joost een verzonnen naam.

 

Dit ervaringsverhaal word je aangeboden in het kader van de Week van de Pleegzorg 2023 (1 t/m 8 november). Met deze actieweek wordt landelijk aandacht gevraagd voor pleegzorg en het tekort aan pleegouders voor kinderen die wachten op een pleeggezin. Voor de meeste opgroeiende kinderen is een stabiel en veilig thuis vanzelfsprekend. Maar als dit ontbreekt kan een extra thuis uitkomst bieden. En dat kan in allerlei vormen, ook in deeltijd. Zoals twee weekenden per maand of voor een bepaalde periode. Gelukkig zijn  er al 16.000 gezinnen in Nederland die dit doen. Toch zijn nog meer pleegouders nodig. Wordt jouw huis een 2e thuis? Klik hier voor meer informatie of een vrijblijvende informatiebijeenkomst bij jou in de buurt.