Eigenwaarde van je pleegkind versterken

Een prachtig kerstpak

“‘Jij mag er helemaal zijn en we gunnen je dat jij er mooi uitziet, vooral tijdens de kerstviering’. We kennen allemaal wel die reclame van dat merk met smeerseltjes en de uitspraak ‘je bent het waard’, en een keertje gek doen en jezelf in de watten leggen. Die reclame is natuurlijk ook bedoeld om je lekker veel te laten uitgeven aan jezelf. Het gaat hier om eigenwaarde.

Kerstviering is dan ook een perfect moment om jezelf mooi te maken en feestelijk te kleden. We kopen met onze pleegzoon een mooie outfit met alles erop en eraan. Thuis trekt hij alles aan, maakt foto’s voor zijn Insta en hij voelt zich van binnenuit echt trots en veel waard. Zijn gevoel van eigenwaarde is gegroeid. Missie geslaagd dachten wij. Maar toen was het nog geen kerstviering…”

Dan sta je niet meer sterk

“De aanloop naar de kerstviering was natuurlijk spannend. Onze pleegzoon werd in aanloop ernaartoe steeds onrustiger en vermoeider. School hakt er gewoon in tijdens die dagen. Op die bewuste dag wil hij z’n kerstpak onder geen beding aan. Het kriebelt, zit niet lekker meer en belandt in een hoek. Voor veel jongens is comfort van kleding belangrijk. We begrijpen de fratsen die nu komen en laten het los. Adem in,  adem uit…

Het gaat er nu om dat hij bij de kerstviering is. Dat wordt onze missie. Het pak blijft uiteindelijk in de hoek liggen. Gevoelens van wat zonde van het geld schieten door mijn hoofd. Ik weet ze gelukkig binnen te houden. Toch betekende het veel dat onze pleegzoon het pak aan heeft gehad, ook al lukte het op dé dag even niet. Onvoorwaardelijke acceptatie is wat helpt.”

Gevoel van eigenwaarde

“Gevoel van eigenwaarde gaat om zelfwaarde, zelfrespect, het beeld dat we van onszelf hebben. Voor onze pleegjongens is dit een terugkerend thema. Daar waar we kunnen, laten we ze voelen hoe waardevol ze zijn. Ik vergelijk dit gevoel met dat je misschien kent van in een luxe restaurant plaatsnemen. Ze zetten  je vervolgens van alles lekkers voor en je weet niet goed weet of je het mag eten of dat later nog een gigantische rekening volgt. Jezelf eraan overgeven en je laten verwennen, vraagt om sterk staan.

De pleegzorgdag in de Happiefabriek in Utrecht – zo noemen onze kinderen het – was ook zo’n fantastisch event. Even naar de kapper, een massage in een hangmat, je mooi laten maken. Die verwennerij ontvangen, is voor onze jongens ontzettend moeilijk. Dit heeft te maken met dat hun gevoel van eigenwaarde nog meer versterkt mag worden en dat is een proces.”

Succesvol eigenwaarde versterken

“Gevoel van eigenwaarde versterken, kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld in de vorm van:

Betrokkenheid bij besluitvorming
We betrekken onze pleegzoon bij beslissingen. Zoals het kiezen van zijn kerstpak. Keuzes geven vergroot de kans op succes. Hij had de regie in het pak, van stof tot kleur, en dat het lekker zat. Het is de kant met zelfvertrouwen dat het pak aantrekt, en als later de minder sterke kant aan het woord is, loopt het alsnog anders. Versterken van eigenwaarde is een proces en iedere stap is goud waard.

Onvoorwaardelijke acceptatie
Accepteren dat je kind het pak niet wil dragen zonder er een groot punt van te maken is cruciaal. Het kind heeft vast een goede reden voor die keuze. Het geld uitgeven, wetende dat je kind dit waardeert, is ook een waardevolle ervaring. Een tweede waardevolle ervaring is het volledig accepteren van je pleegkind zoals het is. Hiermee versterk je ook eigenwaarde en je pleegkind voelt onvoorwaardelijke liefde.

Zelfreflectie stimuleren
Wij stimuleren zelfreflectie waar het kan. Zo kan onze pleegzoon nadenken over prestaties en ervaringen. We helpen hem bewust te worden van zijn sterke punten en succesmomenten, en we begeleiden hem bij het begrijpen van zichzelf. Een belangrijke boodschap die we overbrengen, is dat hij altijd een keuze heeft. Ook al lukken de dingen die hij of wij zouden willen nog niet altijd.

Zelfexpressie aanmoedigen
Regelmatig geven we positieve feedback over zijn sterke kanten. Daar focussen we op we benadrukken dat die eigenschappen bijdragen aan zijn waarde als mens. Juist daar waar hij zich laat zien in dansen, zingen of creatief zijn, proberen wij hem te zien en te waarderen. De kunst van je podium pakken is spannend. We zien hem groeien en moedigen hem aan. Toe maar, doe maar, ga maar.

 

 

Naar meer ervaringsverhalen van pleegvader Sander