Pleegdochter omringd door haar pleeggezin

Pleegdochter Lieke omringd door het gezin van Ruben en Jasmijn

Het gezin van Ruben en Jasmijn bestond al uit drie kinderen toen Lieke vier jaar geleden bij hen in huis kwam. Het meisje was toen 18 weken. Omdat Liekes moeder familie is van Jasmijn, wordt in pleegzorgtermen in dit geval gesproken van een netwerkplaatsing.

Netwerkpleegzorg

Jasmijn vertelt dat zij en Ruben het wel eens over adoptie hadden gehad, maar nog nooit over pleegzorg. Het was een onderwerp dat ze niet kenden. Totdat Lieke op hun pad kwam. Jasmijn: “We hoorden dat Liekes moeder bevallen was en op dat moment in een moeder-kind-opvang verbleef. Ze was nog erg jong, dus toen we haar spraken boden wij ons als oppas aan. Zodat ze een keer een avondje kon gaan stappen bijvoorbeeld. Dit leek haar wel wat en zo kwam ze Lieke voor een dagje en nachtje brengen.”

“Kort daarop vroeg zij of Lieke nog een keertje mocht komen. Alleen toen werd ze niet op het afgesproken tijdstip bij ons opgehaald… Het bleek dat Samen Veilig Midden Nederland op het punt stond Lieke uit huis te plaatsen. In plaats van haar naar een crisispleeggezin te brengen, mocht ze bij ons blijven. Wij zijn heel blij dat we op dat moment er direct voor haar konden zijn”.

Van een groot hart naar een groot gezin

Over hoe het was om naast drie eigen kinderen onverwacht een vierde kind in huis te krijgen, vertelt Jasmijn: “Alles ging ineens heel snel! We moesten bijvoorbeeld nog als pleegouders gescreend en bijgepraat worden over alles wat er bij komt kijken. Desondanks waren we allemaal gelijk verliefd op Lieke. De kinderen vonden het heerlijk om zo’n kleintje in huis te hebben. Het was aan de andere kant best pittig. Want Lieke was een zorgenbaby en had medische behandeling nodig.”

Pleegdochter omringd door grote zussen, broer en zusje

“Zo was Lieke lang onrustig en in het begin kon ze echt heel hard huilen. Het leek wel gillen. Ik heb haar urenlang tegen me aan gehad. Ze had behoefte aan veiligheid en bevestiging. Zodra duidelijk werd dat Lieke bij ons zou opgroeien, begonnen we na te denken over een vijfde baby. Zodat Lieke een broertje of zusje zou hebben die qua leeftijd dicht bij haar zat omdat onze andere drie al naar de basisschool gingen. We hebben het hier ook met Joanne over gehad, onze pleegzorgbegeleidster van De Rading. Het is mooi om te zien dat Lieke door de komst van onze jongste dochter echt door de kinderen omringd wordt. Ze hoort gewoon bij ons en het doet Lieke goed om ‘grote zus’ te zijn van de jongste.”

Opvoeding pleegdochter verloopt bewuster

Pleegdochter Lieke is volledig opgenomen in het gezin van Ruben en Jasmijn. Verloopt haar opvoeding anders dan bij hun andere kinderen? Jasmijn: “Lieke heeft natuurlijk wel een andere start gemaakt vergeleken met onze eigen kinderen. Soms merk je dat. Ze is nu vier jaar en het is een pittig dametje dat duidelijkheid en structuur nodig heeft. Doordat ik zelf in de zorg werk, kijk ik vaak verder naar wat ze nodig heeft voor haar ontwikkeling. Dat deed ik met mijn eigen kinderen minder bewust. We hoeven het bovendien niet alleen te doen, want we krijgen pleegzorgbegeleiding. We kunnen goed met Joanne sparren en het is fijn om bevestiging te krijgen dat we op de goede weg zitten.”

“Joanne helpt ons daarnaast bij het contact met Liekes moeder. We weten dat zij het niet gemakkelijk heeft en daarom zijn we geduldig en hebben we veel begrip voor dingen. Het is goed dat Joanne onze samenwerking begeleidt en duidelijke afspraken maakt over bijvoorbeeld contactmomenten.”

Open ook je wereld voor een kwetsbaar kind

Wat wil je anderen meegeven nu je zelf moeder bent van een pleegdochter? Jasmijn: “Ik hoor veel mensen in mijn omgeving zeggen dat ze het ‘knap’ vinden wat we doen. Maar je laat een kwetsbaar en onschuldig kind toch niet in de steek?! Je kunt veel meer betekenen voor een ander en dat geeft buitengewoon veel voldoening. Als we kijken naar hoe het met Lieke gaat, dan is het alle moeite waard. Het kost inderdaad tijd en energie. De andere kant is dat we veel konden combineren met onze eigen kinderen. Zoals de crèche. Ik ben altijd blijven werken en onze kinderen hebben daar een fijne tijd gehad. We zagen dat het Lieke eveneens goed deed door de dagelijkse structuur die het biedt, het samenspelen én praten met andere kinderen wat goed was voor haar taalontwikkeling.”

“Zorgen voor een pleegkind gaat voor een groot deel over gewone dingen doen die bij een kinderleven horen. Dus sluit je ogen niet voor de 22.000 kinderen in Nederland die een plekje nodig hebben en deel ook je wereld met een (of meer) van hen!”

 

Noot: om de privacy te beschermen zijn verzonnen namen gebruikt.

_________________________________________________________

Meer weten over pleegzorg?

Kijk hier of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.