Pleegmoeder organiseert uniek feestje

Pleegmoeder organiseert uniek 21-feestje voor haar pleegzoon

Hoe bijzonder zou het zijn om alle begeleiders nog een keer te zien die bij hem betrokken waren, dacht pleegmoeder Ans toen de 21e verjaardag van haar pleegzoon Johan naderde. Johan maakt al sinds 2008 samen met zijn broertje deel uit van haar gezellige grote gezin. En voorlopig, zo lang hij nog studeert, blijft Johan bij haar en echtgenoot Ruud wonen.

Trotse pleegmoeder

Ans maakt haar verjaardagsgedachte concreet door de pleegzorgwerkers die Johan sinds zijn komst begeleid(d)en, uit te nodigen voor een high tea bij haar in de tuin. Ze wil hen, als zijn trotse pleegmoeder, maar wat graag deelgenoot maken van hoe ‘t ooit begon. En van hoe Johan, mede dankzij hun harde werken en begeleiding, sindsdien is opgegroeid tot de leuke jongvolwassene van nu!

Bovendien geeft zo’n reünie Ans de ruimte stil te staan bij hoe verrijkend ze het vindt voor haar gezin om met meerdere pleegzorgbegeleiders te maken hebben (gehad) die alle vier iets anders brachten.

‘Ik voel me een bevoorrechte (pleeg)moeder dat ik altijd zo fijn en professioneel begeleid ben.’

Meerdere pleegzorgbegeleiders verrijkend

“De professionele begeleiding die mijn man en ik kregen, konden we tevens toepassen op onze eigen kinderen” vertelt Ans. “Ik voel me dan ook een bevoorrechte (pleeg)moeder dat wij altijd zo fijn en professioneel begeleid zijn.”

Ze heeft niets dan lof voor haar pleegzorgbegeleiders. “Ze benadrukten allemaal dat focussen op eigen kracht belangrijk is én ze waren altijd enorm respectvol naar onze geloofsovertuiging. Iets wat ik zeer waardeer.”

Om in de begintijd van de plaatsing op een goede manier het contact met Johans familie vorm te geven, kregen Ans en Ruud onder meer de tip om vaste belafspraken te maken. Hierdoor ontstond structuur en balans en werd het gastvrije gezin minder als zoete inval gezien. Op een gegeven moment kwam na jaren ook een einde aan de veilige vader-kind-bezoeken bij hen thuis. En ging Johan zelf naar zijn vader toe op de boerderij. Nauw begeleid door de pleegzorgbegeleider om dit vrijere contact goed te laten verlopen.

“Bij de start van de plaatsing stak onze pleegzorgbegeleider veel tijd in contact onderling met de kinderen. We leerden bijvoorbeeld over de invloed van iemands achtergrond op zijn gedrag en het werd me duidelijk waarom Johan de dingen op zijn manier deed. Bovendien was nadenken over ‘waar denk je dat Johans gedrag door komt?’ en ‘waarom reageer je eigenlijk zo op hem?’ erg leerzaam. Dit soort vragen kwamen elke vier weken aan bod tijdens de voortgangsgesprekken met de pleegzorgbegeleider.”

Helpend netwerk belangrijk

“Pleegzorg is mooi en tegelijkertijd ingewikkeld. Buiten een pleegkind krijg je er ook zijn familie bij die tijd en aandacht vraagt. Als ik terugkijk, vraag ik me wel eens af hoe is het mogelijk dat het ons lukte? Ik was in die tijd zwanger van onze vijfde én we zaten midden in een verbouwing. Maar, doordat er vrienden en familieleden waren die zeiden ‘ik pas wel een ochtend op dan kun jij boodschappen doen, of dan kun je even alleen zijn’ lukte het.

Die extra hulp was echt heel fijn. Zeker in het begin toen iedereen nog moesten wennen. Zoals Johans vrijgezelle tante en zijn oma die veel voor hem en zijn ouders hadden gedaan. Zij vonden het maar moeilijk om de zorg aan mij en Ruud over te laten.”

Ben ik wel geschikt als pleegmoeder?

“Als ik in het verleden iets las over plek in je hart en huis hebben, sprak mij dat altijd al aan. Met een vriendin maakte ik ooit zelfs de afspraak dat als ik op mijn 26e nog alleen zou zijn, ik dan een gezinshuis wilde beginnen.”

Zelf had Ans een mooie jeugd en groeide ze op met liefde voor je naaste. Er was bij haar thuis altijd plaats voor mensen die het minder hadden. “Toch ben je bang dat je niet goed genoeg bent om pleegmoeder te worden. Dat je je afvraagt, ben ik wel geschikt?

Voordat Johan officieel onze pleegzoon werd, hadden we hem al eens zes weken opgevangen. Dit was in de tijd dat zijn moeder moest worden opgenomen en zijn vader om hulp vroeg. Een jaar later bleek het nodig dat Johan uit huis werd geplaatst. Omdat wij al eens voor hem hadden gezorgd, werden we gebeld of we dit nu weer wilden doen maar dan voor lange tijd. Het kostte mij nog geen vijf minuten om daarop ja te zeggen.”

Spontane speech Johan

Wat Ans grappig vindt en vooral heel bijzonder, is dat Johan bij de high tea spontaan een toespraak begon. Hij vertelde over zijn pleegzorgervaringen, wat indruk had gemaakt en wat hij nog van zijn pleegzorgbegeleiders wist. “Het maakte mij, Ruud en zijn begeleiders zó blij en trots hem samen zo te zien!”

‘Heb je ruimte in je huis en hart, deel dan je wereld met een pleegkind.’

Gezellig en irritant

“Ooit kregen we van een van onze pleegzorgbegeleiders een boek met de titel ‘Gezellig en irritant’. Dat zijn echt twee fantastische woorden om uit te leggen wat pleegzorg is. Voor mij betekent het daarnaast dat je als pleegmoeder of pleegvader oplossingsgericht bent én kunt houden van kinderen die niet van jezelf zijn.

Mocht je je afvragen of pleegzorg bij je past, dan zou ik zeggen als je ruimte in je huis en hart hebt, deel dan je wereld met een pleegkind. Wat overigens niet meteen fulltime hoeft. Alleen in de weekenden kan ook. Voor een pleegkind zorgen brengt je gezin sowieso veel vreugde én het is leerzaam voor je eigen kinderen. Want het is niet vanzelfsprekend dat elk kind het net zo goed heeft en in een fijn gezin opgroeit.”

 

Noot: om de privacy te beschermen zijn verzonnen namen gebruikt.

_________________________________________________________

Meer weten over pleegzorg?

Kijk hier of bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.