Serious game VilDu?!

Serious game VilDu?!

Serious game VilDu?! helpt seksueel misbruikte kinderen.

VilDu?! is een therapeutische game voor kinderen die te maken hebben gehad met seksueel misbruik. Het doel is om het hen gemakkelijker te maken over seksueel misbruik te praten met behulp van een speciale ‘digi’-taal.

Het onderwerp seks is voor veel mensen een lastig te bespreken onderwerp. En voor kinderen die een grensoverschrijdende seksuele gebeurtenis meemaakten al helemaal. Wanneer sprake is van post traumatische stress is hier zeker sprake van. Gevoelens zoals schaamte, schuld en angst maken het lastig, en soms ook het gebrek aan vocabulaire, om erover te praten. Om die kinderen te kunnen helpen, moeten we weten wat er gebeurd is. De serious game VilDu?! helpt daarbij door hen zonder woorden erover te laten praten.

VilDu?! non-informatief: alles kan

De game is non-normatief. Dat betekent: alles kan! Er is geen ‘ongezonde’ of verkeerde relatie te bedenken. Kinderen kunnen kiezen tussen verschillende karakters. Er kunnen karakters worden uitgekleed en vrijwel alle seksuele handelingen kunnen worden nagebootst. In gesprek over een moeilijk onderwerp is maken van oogcontact extra moeilijk. Dankzij de opstelling van de game is dit niet nodig.

De game bestaat uit twee tablets: één voor de cliënt en één voor de therapeut. Cliënten kunnen op hun eigen tablet kijken terwijl ze precies zien wat therapeuten op hun tablet doen. De game is expliciet in haar vormgeving. Er kunnen verschillende lichaamsdelen worden geselecteerd. Deze kunnen ze over hun karakter of over het karakter van de therapeut bewegen. Hierdoor geven ze aan wat er is gebeurd zonder dat ze hoeven praten.

VilDu?! geeft kinderen een extra taal. De game heeft een grote ronde time-out-knop. Wanneer deze wordt ingedrukt, bevriest het spel en kan de therapeut pas verder ‘spelen’ als de cliënt toestemming geeft om door te gaan. Dit biedt veiligheid en voorkomt de kans van re-traumatisering.

VilDu?!-bedenkers en -ontwikkelaars

Vil Du?! is ontwikkeld door de volgende 5 partijen:

  • De Rading – Frank Lips – Familietherapeut en expert in behandeling na seksueel misbruik
  • YipYip – Tim Pelgrim en Paul Bierhaus – App- en game-ontwikkelaars met sterke nadruk op serious games
  • Anoniem – ervaringsdeskundige – Vriend van het gezelschap
  • Lapp – Dr. Menno van Pelt-Deen – Ontwerper en onderzoeker van games voor ouders die aanzetten tot sociale interactie tussen ouder en kind. Hij heeft het gezelschap bij elkaar gebracht en gestimuleerd om zich te buigen over de ingewikkelde problematiek van seksueel misbruik bij kinderen
  • Fontys ICT – Lectoraat Interaction Design – Dr. Mark de Graaf – Werkt aan positionering, implementatie en validatie van de game

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email