Wonen bij het Meidenhuis | Shanaz vertelt over haar ervaring

Wonen bij het Meidenhuis | Shanaz vertelt over haar ervaring

Meidenhuis maakt je sterker en zelfverzekerder

Shanaz (17 jaar) vertelt hoe het is om bij het Meidenhuis te wonen: een open behandelgroep voor meiden in een fijn en gezellig woonhuis

“Ik weet nog goed hoe het was toen ik voor ‘t eerst binnenkwam. Eigenlijk was ik er alleen om m’n spullen te brengen. Maar de andere meiden waren thuis dus deden we al meteen een voorstelrondje.

Geeft hoop op verbetering

Door mijn problemen was het de vraag of ik bij het Meidenhuis mocht wonen of dat een gesloten groep beter was. Vóór het Meidenhuis liep ik weg, sloot ik me af, werd ik heel erg boos, kreeg ik foute vriendjes en durfde ik niet te laten zien wat me dwarszat. Mijn ouders konden me daardoor niet helpen. Ik kreeg erge ruzie met ze en ik spijbelde veel. Ik werd zelfs onder toezicht geplaatst en in het buitenland behandeld.

Maar, tijdens het kennismakingsgesprek samen met mijn vader kreeg ik gelijk hoop. Ik voelde dat daar mijn leven écht beter kon worden. Mijn vader werd in dat gesprek nog wel boos waardoor ik bang werd dat het misschien niet door zou gaan. Gelukkig zagen de hulpverleners dat het voor hem net zo ingewikkeld was als voor mij en kwam het toch goed!

Je bent er veilig en vrij

Bij het Meidenhuis leerde ik hoe ik het best met mijn problemen om kan gaan. Dingen die ik in de buitenwereld lastig vond, kon ik daar gewoon vrij en veilig oefenen. Iets wat op een gesloten groep niet had gekund.

De begeleiders zijn lief en behulpzaam

In het begin moest ik erg wennen aan de begeleiders. Ineens hadden vreemde mensen de leiding over me. Niet dat ik het idee had dat er dingen werden opgelegd, maar toch. Het was gek. Ze waren trouwens direct lief en behulpzaam. Hoewel ik met eentje niet echt overweg kon. Dan checkte ik via de app bij de andere meiden wie er dienst had. En als ik dan iets moest bespreken of regelen, wachtte ik gewoon tot een ander dienst had. Gelukkig duurde dit nooit lang. Maar ja, je kunt niet met iedereen een klik hebben. Ik heb het later nog tegen haar gezegd en dat was okay.

Je krijgt je eigen mentor

De kennismaking met mijn mentor was fijn. Ik vond haar lief en dat ze heel streng kon zijn, had ik ook meteen door, hahaha. Bij het Meidenhuis spreken de mentoren en andere begeleiders je aan op je gedrag. Daardoor leer je wat je verkeerd doet en kun je er rekening mee houden. Soms wilde mijn mentor bijvoorbeeld dingen weten waarvan ik dacht dat het haar helemaal niks aanging. Uiteindelijk vertelde ik haar dan toch (bijna) alles. Tegen het eind van m’n behandeling gebeurde dit steeds minder omdat ik meer met mijn moeder ging bespreken. Een goed teken want het betekende dat ik eraan toe was om het Meidenhuis af te sluiten.

Met z’n achten ‘samenwonen’

Met zeven andere meiden in een huis is natuurlijk een verhaal apart! Iedereen is er met een reden. Elkaars geschiedenis ken je niet. Omdat je ‘samenwoont’ en een soort familie bent, leer je mekaar vanzelf beter kennen en wordt het steeds leuker. Je herkent veel van je eigen pijn in de verhalen van de andere meiden. Natuurlijk was er onderling weleens gedoe, maar we konden net zo goed lekker met z’n allen op de bank gezellig een filmpje kijken.

Fijn om met alleen meiden te zijn

Het was het fijn om alleen met meiden op de groep te wonen. Op school en in m’n sociale leven was er al genoeg om mee om te dealen. Zoals jongens. Meiden zijn toch gevoeliger waardoor ik me op het Meidenhuis kwetsbaarder op durfde te stellen.

Je komt er sterker en zelfverzekerder uit

Ik vond het confronterend om te erkennen dat ik een probleem had. Maar, doordat het Meidenhuis me meteen zo’n goed gevoel gaf, wilde ik er vol voor gaan om de behandeling te laten slagen. En dat is gelukt! Ook mijn vader is trots op wat ik heb bereikt en dat maakt mij extra blij.

Aan andere meisjes die hulp nodig hebben, wil ik zeggen dat je het hulptraject bij het Meidenhuis echt voor jezelf doet! Ik ben een stuk zelfverzekerder geworden, sta sterker in mijn schoenen en weet wat ik wil. Mocht ik even niet goed in m’n vel zitten, dan praat ik er nu over in plaats van mezelf af te sluiten. En dat niet alleen. De meidenhulp leerde me ook om beter voor mezelf te zorgen, me niet te laten meesleuren in de verhalen van anderen en dat ik mijzelf altijd op de eerste plaats mag zetten.”

________________________________________________________________________________

Meer weten over deze woon- en behandelgroep?

Bel de medewerkers van het Frontoffice. Zij staan u graag te woord!
U bereikt hen telefonisch op 088 – 505 84 00 of per e-mail.

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email