Denkt u over pleegouder worden?

Wat fijn! Want ook in uw omgeving zijn kinderen die niet thuis kunnen wonen en daarom een pleegouder of pleeggezin zoeken: een fijn en veilig thuis om – zo lang dat nodig is – verder op te groeien. Als pleegouder kunt u veel voor hen betekenen.

Iedereen van 21 jaar of ouder kan pleegouder worden: alleenstaanden, echtparen, homoseksuele stellen, samenwonenden, met of zonder kinderen.

Het belangrijkst is dat u stevig in uw schoenen staat en een kind veiligheid en stabiliteit biedt.

Pleegouder worden is een belangrijke afweging waar wij u graag bij helpen!

Onder meer door samen met u uit te zoeken of pleegzorg bij u (en uw gezin) past. Via bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek of een informatieavond.

Informatieavond

De Rading organiseert twee keer per maand een (vrijblijvende) informatieavond voor mensen die erover denken om pleegouder te worden.

Persoonlijk gesprek

Heeft u een (persoonlijke) vraag? Of bent u niet in de gelegenheid om naar een informatieavond te komen? Maak dan een belafspraak!

Informatiepakket

Wilt u extra informatie over pleegzorg ontvangen om op uw gemak thuis door te nemen? Vraag vrijblijvend een informatiepakket aan.

Pleegouders gezocht voor

Bent u, kent u, die pleegouder(s)?

Laat het weten!

Vanwege privacybescherming zijn namen en foto’s niet echt.

Ervaringsverhalen

Pleeggezin zijn: een levendige boel

“Het is hier altijd levendig.” Chris en Marian besloten pleegouders te worden nadat ze er onder andere een documentaire over zagen. Het was precies de tijd dat drie van hun eigen kinderen uitvlogen.

Pleegkind Jessica (18) vertelt

“Mijn pleegouders luisteren naar mij en geven me zelfvertrouwen.” Jessica (18 jaar) woont nu twee jaar bij hen. Zij vertelt over hoe ze bij haar pleegouders terecht is gekomen en hoe ze pleegzorg ervaart.

Pleegmoeder Marlé volgt haar hart

Meedoen met Expeditie Robinson, daar droomde deeltijdpleegmoeder Marlé al jaren van. Op een avond hoorde ze op de tv dat je ook als onbekende Nederlander mee kon doen. Haar hart ging gelijk tekeer.

Veelgestelde vragen over pleegzorg

Wat is pleegzorg

Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Helaas is dit niet voor ieder kind weggelegd. Omdat er thuis problemen zijn en het beter is dat het kind (tijdelijk) ergens anders woont. Zoals in een pleeggezin. Bij pleegzorg nemen pleegouders voor korte of langere tijd de zorg voor het kind over. Uitgangspunt is dat het kind weer naar huis terugkeert zodra dat mogelijk is.

Wie kan pleegouder worden?

Iedereen van 21 jaar of ouder kan pleegouder worden: alleenstaanden, echtparen, homoseksuele stellen, samenwonenden, met of zonder kinderen. Het is belangrijk dat u een stabiel en veilig thuis kunt bieden. Daarom kijken wij altijd of pleegzorg bij u (en uw gezin) past en in welke vorm.

Hoe word je pleegouder?

U overweegt pleegouder te worden? Wij helpen u hier graag bij. Zo kunt u vrijblijvend een informatieavond bezoeken of een kennismakingsgesprek plannen met één van onze collega’s. Hierna bieden wij een voorbereidingstraject waarin we u informeren over alle facetten van het pleegouderschap. Bij de voorbereiding is ook altijd een ervaren pleegouder aanwezig, dus u kunt uw vragen ook aan hem/haar kwijt. Daarna kunt u een goede inschatting maken hoe een pleegkind in uw leven past en welke vorm van pleegzorg u wilt bieden.

Wat betekent het om pleegouder te zijn?

Als pleegouder zorgt u voor korte of langere tijd voor het pleegkind, omdat de ouders dit niet kunnen. De Rading kijkt welk pleegkind bij u (en uw gezin) past en overlegt met u de mogelijkheden. Dit pleegkind hoort, tijdelijk, bij uw gezin. Het duurt even voordat u het kind echt leert kennen. want dit is anders dan een gewoon logeerpartijtje. U neemt de dagelijkse zorg op zich en kijkt hoe het met het kind gaat. Heeft uw pleegkind ergens moeite mee of is er extra begeleiding nodig? Uw pleegzorgbegeleider helpt u hierbij. Het contact met ouders is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Daarom helpt u als pleegouder om dit contact goed te laten verlopen.

Waarom zijn meer pleegouders nodig?

Er zijn in Nederland ruim 22.000 kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Het liefst willen we dat al deze kinderen in een pleeggezin kunnen wonen: zo gewoon mogelijk opgroeien in een gezin. Ook in uw omgeving zijn pleegkinderen die een plekje nodig hebben. Niet zomaar een plek, maar eentje met een goede match tussen pleeggezin en kind. Daarom willen we meer ‘keuze’ hebben. Zodat we de beste plek voor het kind kunnen vinden. Wellicht is dat bij u?

Kan ik ook pleegouder worden van een kind uit mijn familie of netwerk?

Heel graag zelfs! Voor een pleegkind is het heel fijn als het naar een bekend gezin kan. De overgang is dan toch iets minder groot. We onderzoeken graag met u wat de mogelijkheden zijn en of u goed kunt aansluiten bij de opvoedvragen van het kind. Als netwerkpleegouder krijgt u, naast een gedegen voorbereiding en screening, ook pleegzorgbegeleiding.

Welke vorm van pleegzorg past bij mij?

Er zijn verschillende vormen van pleegzorg mogelijk. Zo kunt u een deel van de week (bijvoorbeeld een weekend en/of vakanties) of de hele week voor een pleegkind zorgen. Tijdens de voorbereiding en screening bekijken we met u de mogelijkheden.

Hoe lang duurt het voordat je pleeggezin bent?

Het voorbereidingstraject duurt ongeveer een half jaar. In die periode informeren we u over de verschillende mogelijkheden en wat u kunt verwachten van het pleegouderschap. Het is ook een periode waarin u zelf onderzoekt welke mogelijkheden u heeft en er is voldoende gelegenheid om dit af te stemmen met uw partner, kinderen, familie en/of vrienden. Na acceptatie volgt een kennismakingsgesprek met onze afdeling bemiddeling. Zij maken uiteindelijk de match met een pleegkind.

Hoe lang blijft een pleegkind bij je in huis?

Hoe lang een pleegkind bij u blijft is afhankelijk van de situatie van de biologische ouders. Het doel is dat het tijdelijk is en dat het pleegkind na een periode weer veilig naar huis kan. Als dat niet het geval is, dan hopen we dat het pleegkind langer bij u mag blijven. Officieel krijgt u pleegzorgbegeleiding en een financiële vergoeding totdat het pleegkind 21 jaar is of niet meer bij u woont.

Zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen om pleegouder te worden?

Er zijn inderdaad voorwaarden waar u als pleegouder aan moet voldoen. De wet stelt dat:

  • De leeftijd van (één van) de pleegouder(s) minimaal 21 jaar is.
  • De pleegouder(s) en alle personen van 12 jaar en ouder die als inwonend op het adres van de pleegouder staat(n) ingeschreven, over een ‘Verklaring van Geen Bezwaar’ beschikken.

Extra criteria

Daarnaast hanteert De Rading de volgende toelatingscriteria:

  • Er moet sprake zijn van een stabiele leefsituatie. Dat betekent dat u beter kunt wachten wanneer er bijvoorbeeld sprake is van: een aanstaande verhuizing, de geboorte van een kind, het veranderen van baan, of het in therapie zijn of recentelijk zijn geweest.
  • Voor paren geldt dat sprake moet zijn van een stabiele relatie. Ook wanneer u nog kort samenwoont, kunt u beter even wachten.
  • Wanneer sprake is geweest van vruchtbaarheidsonderzoeken en -behandelingen dienen deze al geruime tijd te zijn afgerond.
  • Er dient geen sprake te zijn van medische bezwaren. Onze medisch adviseur brengt hierover advies uit.

Hoeveel kost het om pleegouder te worden/zijn?

Het voorbereidingstraject en de aanmelding pleegzorg zijn kosteloos. Op het moment dat een pleegkind bij u in huis woont, ontvangt u een pleegzorgvergoeding. Deze pleegzorgvergoeding dekt grotendeels de kosten voor eten, kleding, huisvesting en een aantal extra’s. Meer informatie over de pleegzorgvergoeding vindt u op www.rijksoverheid.nl

veel gestelde vragen pleegkinderen

Een informatieavond pleegzorg bijwonen?