Deeltijdpleegzorg doe je echt samen met ouders

Deeltijdpleegzorg doe je echt samen

Nicolien van den Berg en haar man hebben drie pleegkinderen. De broertjes Max (9) en Fedde (6) wonen de helft van de tijd bij hen en baby Sterre komt eens in de maand een weekend. Daarnaast is Nicolien sinds 1,5 jaar bestuurder bij De Rading. Ze vertelt hoe het is om deeltijdpleegmoeder te zijn en welke ervaringen zij meeneemt in haar dagelijkse werk.

Alle kinderen zijn welkom

“Mijn man en ik hadden een grote kinderwens. Toen duidelijk werd dat wij zelf geen kinderen konden krijgen, zijn we gaan kijken naar andere manieren om voor een kind te zorgen. Want één ding was voor ons glashelder: alle kinderen zijn welkom!”

Zij kozen voor pleegzorg, mede door de grote vraag naar pleegouders. Vervolgens moesten Nicolien en haar echtgenoot nadenken over hun ‘voorkeuren’. Ze vervolgt: “Dat vonden wij heel ingewikkeld. Het voelt een beetje alsof je een bestelling plaatst, terwijl het over de toekomst van een kind gaat. Omdat we echt de tijd wilden hebben om een band op te bouwen, leek het ons fijn om jonge kinderen in huis te krijgen. Daarbij hebben we gekozen voor een intensieve deeltijdvariant, in de overtuiging dat je het dan echt samen doet. Ik denk dat het heel belangrijk is om een goede verbinding te hebben met de biologische ouders en zoveel mogelijk de regie bij hen houdt.”

Intensieve deeltijdvariant

“Max en Fedde kwamen bij ons toen ze vier en zeven jaar waren en ze zijn momenteel om de week bij ons. Het is een soort co-ouderschap dus. Er ligt een grote opvoedtaak bij ons, waardoor we ook echt bezig zijn met hun toekomst. De kinderen ervaren nu twee werelden. Het mooie daarvan is, is dat ze zelf de dingen eruit halen die ze later willen meenemen in hun eigen ontwikkeling. Ik heb ze bijvoorbeeld wel eens meegenomen naar mijn werk toen ze een vrije dag hadden van school. Natuurlijk zijn die twee werelden naast elkaar ook wel eens lastig. Wanneer kinderen jong zijn, zijn ze enorm flexibel en nemen ze dingen aan zoals ze zijn. Naarmate ze ouder worden gaan ze de verschillen zien en er vragen over stellen. En dat is ook goed, ze worden zich ervan bewust.”

“Baby Sterre komt een weekend in de maand logeren en dat is ‘een cadeautje’. We zorgen vooral voor een leuk en gezellig weekend zodat haar ouders even ruimte hebben. Voor haar hebben we dus een andere taak als pleegouders. Maar in beide gevallen voegen we iets toe.”

Pleegouderschap verrijkt je bestaan

“Pleegouder zijn is echt een verrijking van je bestaan. We geven veel, maar je krijgt er enorm veel voor terug. Voordat de kinderen kwamen hadden wij een leuke invulling van ons leven. Maar toch zijn we allebei heel blij nu we kinderen hebben, omdat je iets toevoegt aan de maatschappij, en je veel zingeving ervaart.

En ja, het is soms ook moeilijk. Zo had Max vooral in het begin vaak last van driftbuien. Dan denk je wel eens ‘waar zijn we aan begonnen’, maar geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om hem weg te sturen. Het was hard werken om een band met hem op te bouwen. En het is nog steeds wel aanpoten, maar het is ook mooi om te zien dat het lukt.”

Deeltijdpleegzorg is een prachtig concept

“Ik vind deeltijdpleegzorg een prachtig concept, wat ik zakelijk gezien nog best onderbelicht vind, omdat het bijzonder waardevol is. Door samen met de biologische ouders voor kinderen te zorgen, haal je ze niet weg bij hun wortels en persoonlijke habitat, maar geef je ze wel wat ze nodig hebben. Ook biologische ouders willen hun kinderen alles geven en het is vaak onvermogen als dat niet lukt. Daarom wil je er samen zijn voor het kind. Zo stonden zijn biologische moeder en ik laatst samen in het zwembad bij het diplomazwemmen van Fedde. Hij was zo blij en trots, en daar gaat het om.”

Pleegouderervaringen meenemen in je werk

“Ik heb bewust gekozen om in de jeugdzorg te werken omdat ik veel met kinderen heb. Het is voor mij heel mooi en zinvol om me hiervoor in te kunnen zetten. Het pleegouderschap heeft mij geleerd hoe waardevol het is. Doordat ik weet wat de praktijk inhoudt, heb ik veel gevoel bij het complexe werk van onze professionals en waardeer ik erg wat ze voor kinderen en gezinnen doen.

Doen we nou het goede?’ en ‘Hoe zou het anders kunnen?’ zijn vragen die mij vanuit mijn functie bezighouden. Ik geloof enorm in het feit dat je jeugd- en opvoedhulp zoals pleegzorg vanuit het gezin aanvliegt. De Rading bereidt zich nu daarom voor op gaan werken in integrale teams die regionaal gepositioneerd zijn, want je hebt in de meeste gevallen niet te maken met enkelvoudige kindproblematiek. Er zit vaak een wereld achter van psychische, economische, financiële, traumatische en cultuurbepalende problemen. Het is goed om dit voor het hele gezin op te lossen en alle gebieden aan te pakken. Tegelijkertijd ben ik me ervan bewust dat het ingewikkeld en complex blijft. Desondanks blijven we er samen voor gaan om het beste te doen voor kinderen en gezinnen die onze hulp nodig hebben!”

 

Noot: vanwege hun privacy zijn de namen van de kinderen verzonnen.

 

WILT U OOK PLEEGOUDER WORDEN?

Klik hier voor meer informatie

 

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email