Er gaat een hele wereld voor je open!

‘Er gaat een hele wereld voor je open!’

Renée is 18 jaar oud en woont op het platteland, in Benschop. Ze zit nu in 6 vwo en heeft naast heel veel hobby’s ook hele lieve pleegouders. Die kreeg ze via zorgorganisatie De Rading. Om de kwaliteit van de zorg te verbeteren zit ze in de cliëntenraad en praat ze hierover mee vanuit haar eigen ervaring.

Renée heeft verschillende hobby’s. Ze houdt van dieren, afspreken met vriendinnen, feestjes (vooral tentfeestjes) en één van haar hobby’s is zeer muzikaal. Ze houdt namelijk ook nog van zingen.

“M’n pleegmoeder is een cd en album aan het maken voor Spotify. En we hebben ook een liedje samen” vertelt ze opgetogen. “Voor de rest doe ik veel voor school. Ik hoop dit jaar te slagen.”

Wat ze daarna wil doen weet ze al. Ongeveer. Een beetje. “Ik wil iets doen richting Politicologie, Afrikaanse Talen en Culturen of Sociologie”. Dus precies weet ze het nog niet, maar Renée maakt zich geen zorgen. “Ik heb nog genoeg tijd” stelt ze vast.

Renée vond haar inspiratie voor de studie over de Afrikaanse cultuur via een reis van haar school. “Twee jaar geleden deed m’n school mee aan Going Global van Edukans en toen ging ik naar Ethiopië. Dat was heel gaaf” herinnert ze zich. “Het was wel echt een cultuurshock.” Dat was soms wat lastig te verwerken, maar ze merkte al snel dat ze niet alleen was. “Je maakte heel snel nieuwe vrienden omdat je ook hetzelfde meemaakt.”

Tijdens de reis had Renée ook een vast maatje. Iemand uit Ethopië waar ze de tijd daar mee doorbracht. “Het was heel leuk om gekoppeld te worden aan een buddy en daar ook weer van te leren.”

Naast haar school en toekomstige studie heeft ze ook een rol in de cliëntenraad van De Rading. Waar ze haar pleegouders door kreeg toen ze nog jong was.

Renée herinnert zich de cliëntenraadfolder die een jaar geleden in de bus zat nog goed. “Ik dacht dat de cliëntenraad ging over inspraak. En toen was het echt m’n moment waarin ik streefde naar rechtvaardigheid in de wereld (ik wilde rechten studeren). Dus toen heb ik me aangemeld, keek ik mee en bedacht ik me dat ik er ook veel van kon leren.”

Haar streven naar rechtvaardigheid was misschien een groot doel, maar ze merkt dat ze er wel veel van opsteekt om lid te zijn van de cliëntenraad. “Je leert vergaderskills, luisterskills, voorzitterschapskills. Wat al best veel is voor die ene keer in de zes weken”. Verder ziet Renée in dat je ook veel leert over de organisatie. Wie ze zijn, wat ze doen, wat hun ervaringen zijn en wie zij allemaal helpen.

Ook leerzame dingen kunnen leuk zijn, vertelt Renée. “Het allerleukst vind ik als mensen wat komen vertellen over hun specialiteit. Iets waar ik dan helemaal niets over weet. Omdat je dan zelf ook nog wat leert”. Ook de verhalen van andere jongeren vindt ze heel leerzaam. Die perspectieven krijgt ze dan ook mee. “Ik ben een eenvoudig plattelandsmeisje en ik heb alleen m’n eigen verhaal.” Er gaat dan volgens haar echt ‘een hele wereld voor je open.’

Gemaakt door Mariëlle en Renée
(Leden van de cliëntenraad van De Rading)

 

 

Noot: om hun privacy te beschermen zijn Renée en Mariëlle verzonnen namen.