Een rijkdom van geven en delen

Pleegzorg is een rijkdom van geven en delen

Lucia en Bram hebben twee kinderen en zijn netwerkpleegouders geweest omdat hun nichtje na het overlijden van haar moeder bij hen introk. Na drie jaar bij het gezin te hebben gewoond, ging zij terug naar haar vader. Het was een mooie, maar ook erg intensieve tijd. Ze hadden toen niet kunnen denken dat ze een aantal jaren later weer een pleegkind in huis zouden krijgen.

Ze mag ook bij ons komen wonen

Lucia vertelt: “In mijn werk als rouwtherapeut ontmoette ik Natasja, een lief meisje van 13 jaar. Ik begeleidde haar na het overlijden van haar vader. Er was een klik tussen ons en hoewel ik dat nooit doe met cliënten heb ik met haar contact gehouden. Soms gingen we een stukje wandelen of belde ze omdat ze iets kwijt wilde. Het kwam dan ook als een donderslag bij heldere hemel dat haar moeder mij belde met het bericht dat ze ernstig ziek was. Het was duidelijk dat zij niet meer beter werd. In één van de gesprekken die ik daarna met haar moeder hadm zei ik vrij spontaan ‘Natasja mag ook bij ons komen wonen’ en haar moeder antwoordde ‘ik denk dat zij dat heel graag wil, en ik ook’. Natasja was 15 toen haar moeder overleed.”

Met open armen hebben we haar ontvangen

“Het was een bizarre situatie omdat we er hier thuis niet op voorbereid waren, maar iedereen er wel mee instemde. Met open armen ontvingen we een meisje met een trauma en veel verdriet. Vooral ’s nachts moest ze hard huilen en kwam alles eruit. Ze kroop vaak bij mij in bed omdat ze zo verdrietig was en dan ging Bram naar haar kamer. Het was heel gek, want wij kenden elkaar, maar de rest van mijn gezin niet. Het was dan ook een grote verandering in ons gezin, maar gelukkig deed iedereen erg zijn best en Natasja kon zich goed aanpassen.”

“Het ging snel beter met Natasja.” vervolgt Lucia. “Maar achteraf gezien was ik zo veel met haar bezig, dat ik soms vergat om goed naar mijn eigen kinderen te kijken. Ik heb onderschat dat het ook veel doet met de anderen van het gezin. Pas toen ik erkenning gaf aan mijn eigen dochter, werd het relaxed in huis.”

Wij zullen altijd voor haar zorgen

“Natasja woont nu op kamers en dat gaat waanzinnig goed. Het is bijzonder om te zien hoe veerkrachtig jongeren zijn. Wij vonden het een gevoelig onderwerp om over te beginnen, maar pleegzorgbegeleider Joanne vroeg het haar. Natasja zei tot onze grote verbazing dat ze daar zelf ook al over had nagedacht en er klaar voor was. Wij hebben toen in het pleegzorgverslag laten opnemen dat we voor altijd voor haar zullen zorgen en haar thuisbasis blijven.”

Geef jezelf de tijd om te mogen wennen

“Door de klik die er van beide kanten was, is het opnemen van Natasja in ons gezin heel vanzelfsprekend gegaan. Ze is echt onderdeel van de familie geworden. We zijn ook blij met hoe De Rading ons hierin begeleid heeft. Joanne was er altijd voor ons, maar ze gaf ons ook duidelijk het signaal dat het goed ging en dat we het op onze eigen manier konden doen. Dat heb ik als heel fijn ervaren.”

Lucia eindigt haar verhaal met: “Het is mooi hoe het bij ons zo gelopen is. We hebben er geen seconde spijt van gehad. Het voelt als een rijkdom van geven en nemen. Maar geef jezelf als pleegouder de tijd om te mogen wennen!”

 

Noot: vanwege hun privacy zijn de namen verzonnen en is de foto niet echt.

 

WILT U OOK PLEEGOUDER WORDEN?

Klik hier voor meer informatie

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email