Jouw huis een 2e thuis?

Ook in jouw omgeving zijn kinderen die een veilige, liefdevolle plek – een tweede thuis – zoeken. Als pleegouder of pleeggezin kun je veel voor hen betekenen. 

 

Iedereen van 21 jaar of ouder kan pleegouder worden: alleenstaanden, echtparen, homoseksuele stellen, samenwonenden, met of zonder kinderen.

Het belangrijkst is dat je stevig in je schoenen staat.

We helpen je graag bij de afweging of pleegzorg ook bij jou (en je gezin) past

Via bijvoorbeeld een persoonlijk gesprek of een (online) informatieavond. Bij een informatieavond is ook altijd een ervaren pleegouder aanwezig die vertelt over wat die rol zoal inhoudt. En uiteraard is er volop ruimte om vragen te stellen. Graag zelfs!

Informatieavond

De Rading organiseert regelmatig een vrijblijvende informatieavond (online én op locatie) voor mensen die erover denken om pleegouder te worden.

Persoonlijk gesprek

Heb je een (persoonlijke) vraag? Of ben je niet in de gelegenheid om naar een van de informatieavonden te komen? Maak dan een belafspraak!

Extra informatie

Wil je extra informatie over pleegzorg ontvangen om op je gemak thuis door te nemen? Vraag dan via de knop hieronder foldermateriaal aan.

Ervaringsverhalen

Moeder en dochter over 20 jaar pleegzorg

Samen aan de eettafel zittend blikken Corinne en haar pleegdochter Bo (22 jaar) terug op hun pleegzorgervaringen. Wat is in die 20 jaar veranderd en hoe gaat het nu met Bo?

Zo vindt Birgit het om pleegkind te zijn

Birgits pleegzorgverhaal begon toen ze een dreumes was. “Ik was anderhalf jaar toen ik uit huis werd geplaatst. Samen met mijn zus en die was op dat moment zeven.” Ze woont in een gezin met alleen pleegkinderen.

Als je genoeg ruimte in je huis en hart hebt

Zeker doen dan! Een pleegkind erbij, vindt pleegmoeder Hanneke. Die naast haar eigen kroost van vier tieners, twee pleegmeisjes ‘voltijd’ een liefdevol thuis geeft.

Handig landelijk informatiepunt

PLEEGZORG.NL – ONLINE PLATFORM OVER PLEEGZORG

Bedoeld om geïnteresseerden kennis te laten maken met pleegzorg én pleegouders te versterken in hun rol.

Op pleegzorg.nl:

  • Vind je een bibliotheek over pleegzorg
  • Leer je over pleegzorg via trainingen, workshops, en meer

 

Naar pleegzorg.nl

 

Veelgestelde vragen over pleegzorg

Wat is pleegzorg

Ieder kind heeft het recht om op te groeien in een gezin. Helaas is dit niet voor ieder kind weggelegd. Omdat er thuis problemen zijn en het beter is dat het kind (tijdelijk) ergens anders woont. Zoals in een pleeggezin. Bij pleegzorg nemen pleegouders voor korte of langere tijd de zorg voor het kind over. Uitgangspunt is dat het kind weer naar huis terugkeert zodra dat mogelijk is.

Wie kan pleegouder worden?

Iedereen van 21 jaar of ouder kan pleegouder worden: alleenstaanden, echtparen, homoseksuele stellen, samenwonenden, met of zonder kinderen. Het is belangrijk dat je een stabiel en veilig thuis kunt bieden. Daarom kijken wij altijd of pleegzorg bij jou (en je gezin) past en in welke vorm.

Hoe word je pleegouder?

Overweeg je pleegouder te worden? Wij helpen je hier graag bij. Zo kun je vrijblijvend een informatieavond bezoeken of een kennismakingsgesprek plannen met één van onze collega’s. Hierna bieden wij een voorbereidingstraject waarin we je informeren over alle facetten van het pleegouderschap. Bij de voorbereiding is ook altijd een ervaren pleegouder aanwezig, dus je kunt je vragen ook aan hem/haar kwijt. Daarna kunt je een goede inschatting maken hoe een pleegkind in je leven past en welke vorm van pleegzorg je wilt bieden.

Wat betekent het om pleegouder te zijn?

Als pleegouder zorg je voor korte of langere tijd voor een pleegkind, omdat ouders dit niet kunnen. De Rading kijkt welk pleegkind bij jou (en je gezin) past en bespreekt de mogelijkheden met je. Een pleegkind hoort, tijdelijk, bij jouw gezin. Het duurt even voordat je hem/haar echt leert kennen, want dit is anders dan een gewoon logeerpartijtje. Je neemt de dagelijkse zorg op je en kijkt hoe het met het kind gaat. Heeft je pleegkind ergens moeite mee of is er extra begeleiding nodig? Je pleegzorgbegeleider helpt hier graag bij. Het contact met ouders is erg belangrijk voor de ontwikkeling van het kind. Daarom help je als pleegouder(s) om dit contact goed te laten verlopen.

Waarom zijn meer pleegouders nodig?

Er zijn in Nederland ruim 23.000 kinderen die (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen. Het liefst willen we dat zij allemaal in een pleeggezin kunnen wonen om zo gewoon mogelijk op te groeien. Ook in jouw omgeving zijn er pleegkinderen die een plekje nodig hebben. Niet zomaar een plek, maar eentje met een goede match tussen pleeggezin en kind. Daarom willen we meer ‘keuze’ hebben. Zodat we de beste plek voor het kind kunnen vinden. Wellicht is dat bij jou?

Kan ik ook pleegouder worden van een kind uit mijn familie of netwerk?

Heel graag zelfs! Voor een pleegkind is het heel fijn als het naar een bekend gezin kan. De overgang is dan toch minder groot. We onderzoeken dan graag samen met je wat de mogelijkheden zijn en of je goed kunt aansluiten bij de opvoedvragen van het kind. Als netwerkpleegouder krijg je, naast een gedegen voorbereiding en screening, ook pleegzorgbegeleiding.

Welke vorm van pleegzorg past bij mij?

Er zijn verschillende vormen van pleegzorg mogelijk. Zo kun je een deel van de week (bijvoorbeeld een weekend en/of vakanties) of de hele week voor een pleegkind zorgen. Tijdens de voorbereiding en screening bekijken we samen de mogelijkheden.

Hoe lang duurt het voordat je pleeggezin bent?

Het voorbereidingstraject duurt ongeveer een half jaar. In die periode informeren we je over de verschillende mogelijkheden en wat je kunt verwachten van het pleegouderschap. Het is ook een periode waarin je zelf onderzoekt welke mogelijkheden je hebt en er is voldoende gelegenheid om dit af te stemmen met je partner, kinderen, familie en/of vrienden. Na acceptatie volgt een kennismakingsgesprek met onze afdeling bemiddeling. Zij maken uiteindelijk de match met een pleegkind.

Hoe lang blijft een pleegkind bij je in huis?

Hoe lang een pleegkind bij je blijft is afhankelijk van de situatie van de biologische ouders. Het doel is dat het tijdelijk is en dat het pleegkind na een periode weer veilig naar huis kan. Als dat niet het geval is, dan hopen we dat het pleegkind langer bij je mag blijven. Officieel krijg je pleegzorgbegeleiding en een financiële vergoeding totdat het pleegkind 21 jaar is of niet meer bij je woont.

Zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen om pleegouder te worden?

Er zijn inderdaad voorwaarden waar je als pleegouder aan moet voldoen. De wet stelt dat:

  • De leeftijd van (één van) de pleegouder(s) minimaal 21 jaar is.
  • De pleegouder(s) en alle personen van 12 jaar en ouder die als inwonend op het adres van de pleegouder staat(n) ingeschreven, over een ‘Verklaring van Geen Bezwaar’ beschikken.

Extra criteria

Daarnaast hanteert De Rading de volgende toelatingscriteria:

  • Er moet sprake zijn van een stabiele leefsituatie. Dat betekent dat je beter kunt wachten wanneer er bijvoorbeeld sprake is van: een aanstaande verhuizing, de geboorte van een kind, het veranderen van baan, of het in therapie zijn of recentelijk zijn geweest.
  • Voor paren geldt dat sprake moet zijn van een stabiele relatie. Ook wanneer je nog maar kort samenwoont, kun je beter even wachten.
  • Wanneer sprake is geweest van vruchtbaarheidsonderzoeken en -behandelingen dienen deze al geruime tijd te zijn afgerond.
  • Er dient geen sprake te zijn van medische bezwaren. Onze medisch adviseur brengt hierover advies uit.

Hoeveel kost het om pleegouder te worden/zijn?

Het voorbereidingstraject en de aanmelding pleegzorg zijn kosteloos. Op het moment dat een pleegkind bij jou in huis woont, ontvang je een pleegzorgvergoeding. Deze pleegzorgvergoeding dekt grotendeels de kosten voor eten, kleding, huisvesting en een aantal extra’s. Meer informatie over de pleegzorgvergoeding vind je op www.rijksoverheid.nl.

Een informatieavond pleegzorg bijwonen?