Verdriet en rouwverwerking pleegkind

Je bent hier:
< Alle onderwerpen

Verlies verandert een kinds leven

Op het moment dat kinderen iemand verliezen die voor hen belangrijk is, verandert hun leven. Voor een pleegkind daarentegen staat zijn hele leven op z’n kop.

Naast zijn ouder(s) verliest het meestal ook zijn vertrouwde omgeving, huisdieren, geuren, spulletjes, klasgenootjes, vrienden en familie. Het kind verliest min of meer een deel van zijn identiteit.

Rouw is meer dan verdriet

Door te rouwen probeert uw pleegkind zich aan te passen aan de nieuwe situatie. Rouw gaat alleen veel verder dan verdriet. Bij rouw komen ook gevoelens van boosheid, jaloezie, schuldgevoel, opluchting kijken. Rouw is daardoor erg verwarrend voor een kind. Het rouwt in stapjes en vaak later dan volwassenen. Om te rouwen moet de omgeving veilig genoeg zijn om emoties in te uiten.

Liever iets doen dan erover praten

Praten is voor kinderen die rouwen vaak niet dé manier. Liever willen ze iets doen, iets maken of zich uiten in spel. Voor echt jonge kinderen geldt dat zij het verlies van ouders sowieso nog niet begrijpen, maar die ervaring en bijkomende stress slaan ze wel op in hun lijf. Dus ook wanneer uw pleegkind als baby gescheiden is van zijn moeder, heeft het wel degelijk een (onbewuste) herinnering aan verlies.

‘Oud verdriet’

Houd er rekening mee dat uw pleegkind bij het ouder worden vragen kan stellen die al eerder beantwoord zijn of dat hij/zij opnieuw om ‘oud verdriet’ rouwt.

Andere tips

  1. Rituelen kunnen helpen. Bijvoorbeeld door iets speciaals te doen of maken. Besteed ook aandacht aan bijzondere dagen zoals Moederdag, verjaardagen en feestdagen.
  2. Dagelijkse structuur en regelmaat geven houvast. Daarnaast is het belangrijk dat u uw pleegkind voldoende ruimte geeft op zijn eigen manier te rouwen. Dwing het kind niet, maar nodig het uit over zijn verdriet te praten. Snijd als volwassene het onderwerp ook af en toe aan. Noem de naam van de ouder regelmatig en met respect.
  3. Zorg voor een herinneringenplek. Bijvoorbeeld door een foto op de kast, een herinneringsboekje of een doos met spulletjes van vroeger/ouders.
  4. Ga ervan uit dat uw pleegkind bezig is met verlies ook al zie je dat niet direct. Let op signalen zoals veranderend gedrag en heftig reageren op gebeurtenissen.
  5. Laat uw pleegkind zijn gevoelens op een creatieve manier uiten. Dit kan bijvoorbeeld door eindeloos na te spelen hoe afscheid werd genomen, door poppenkast te spelen of door een tekening of gedicht te maken.
  6. Naar muziek luisteren kan helpen, net als iets actiefs. Bijvoorbeeld door samen te voetballen, een wild spelletje te doen of een lange wandeling te maken.
  7. Help uw pleegkind zich goed voelen over zichzelf en zijn sterke punten ontdekken. Dit kan door complimentjes te geven over bijvoorbeeld het goed doen van nieuwe taken.
  8. Wees u ervan bewust dat in niet-Nederlandse culturen anders wordt omgegaan met rouw en verlies. Dit kan consequenties hebben voor hoe u omgaat met uw rouwende pleegkind.

 

Deel dit bericht via:
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Share on LinkedIn
Linkedin
Email this to someone
email
Vorige Meedraaien in uw gezin
Volgende Wilt u extra ondersteuning of scholing?
Inhoud