Professionals vertellen

NextStep | Op weg naar zelfstandigheid

Marjolein Leijenhorst werkt als Jeugdzorgwerker bij NextStep. Ze vertelt over Jesse (19) die ze ambulant begeleidt op zijn weg naar zelfstandigheid en hoe ze daar stap voor stap met hem naar toewerkt.

Seksueel misbruik kind bespreken en behandelen

Tl-scholier Zoë onthult aan haar ouders dat haar broer Levi haar seksueel misbruikt heeft. Hij bekent direct, krijgt net als Zoë speltherapie, ‘case closed’. Niets blijkt minder waar…

PTSS-klachten verhelpen via traumabehandeling

Door seksueel grensoverschrijdend gedrag brengt de nog jonge Myrthe zichzelf in grote moeilijkheden. Orthopedagoog Martruy vertelt hoe de PTSS-klachten van misbruikte Myrthe verholpen worden met therapie.

Ambassadeur Jeugdhulp Carien de Graaf vertelt

Carien de Graaf staat voor haar mooie vak en brengt de jeugdhulpbranche als een van de eerste Ambassadeurs Jeugdhulp, samen met haar ambassadeurcollega’s in ’t land, daarom maar wat graag (vaker) positief in het nieuws!

Samenwerking jeugdhulp belangrijk voor gezinnen met problemen

De pittige Nora (4) bepaalt zo ongeveer alles wat er thuis gebeurt en gaat continu over de grenzen van haar moeder Susan heen. Susan wordt hierdoor érg streng met als gevolg een onhoudbare thuissituatie.

Seksueel misbruik binnen families behandelen via CLAS

Gespecialiseerd Rading-hulpverlener en CLAS-gezinsbehandelaar Patricia vertelt in het Tijdschrift voor Orthopedagogiek over het behandelen van seksueel misbruik binnen families.

Video Interactie Begeleiding verbetert ouder-kind-band

Micha (8 jaar) en zijn zus Kelly (10 jaar) wonen bij opa en opa omdat hun (gescheiden) ouders niet voor hen kunnen zorgen. Het contact met hun moeder is niet goed. VIB-G wordt ingezet om dit te verbeteren.

Pleegouders helpen ouder-kind-contact herstellen

Pleegzorg kan (tijdelijk) uitkomst bieden als in gezinnen complexe problemen spelen en kinderen daardoor in de knel komen. De biologische band tussen ouder en kind is daarentegen onverbrekelijk.

Opvoedproblemen gezinnen samen oplossen werkt

Als sprake is van opvoedproblemen in gezinnen, bekommeren lokale zorgteams zich in eerste instantie om hen. Zo ook in het geval van Daphne, alleenstaande moeder van drie kinderen.

PMTO helpt (pleeg)ouders omgaan met probleemgedrag kinderen

Als PMTO-therapeut ontmoet ik dagelijks ouders die worstelen met probleemgedrag van hun kind. Ondanks dat ze veel van hem/haar houden, verloopt hun relatie moeizaam en stapelen problemen zich op.